Καλέστε μας
22310-52420
Στείλτε μας μήνυμα
info@politisxantzis.gr
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Σαβ: 9:00 - 21:00

Γιατί οι αθλητές χρειάζονται τακτικές συνεδρίες φυσικοθεραπείας;

Η ζωή ενός αθλητή είναι γεμάτη θυσίες. Ο χρόνος και η προσπάθεια που απαιτείται για την επίτευξη της μέγιστης απόδοσης μπορεί να επιβαρύνουν το σώμα. Ορισμένοι αθλητές είναι σε θέση να κάνουν 3 έως 4 προπονήσεις κάθε μέρα, η καθεμία από τις οποίες διαρκεί τουλάχιστον 1,5 ώρα.

Οι αθλητές συχνά υφίστανται διαστρέμματα, μώλωπες, κατάγματα, τραυματισμούς στο γόνατο και καταπονήσεις ως αποτέλεσμα των αυστηρών προπονήσεων και της αθλητικής τους προπόνησης. Επιπλέον, η προπόνηση και η συμμετοχή τους σε αθλήματα προκαλούν άγχος και πίεση στους μύες και τις αρθρώσεις τους. Οι αθλητές μερικές φορές αποτυγχάνουν να αποδώσουν τα μέγιστα κατά τη διάρκεια των αγώνων ως αποτέλεσμα διαφόρων παθήσεων, καταπονήσεων και στρεσογόνων παραγόντων.

Η φυσιοθεραπεία είναι ένας κρίσιμος και σταθερός σύντροφος για τους περισσότερους αθλητές. Οι αθλητές μπορεί να επωφεληθούν από τη φυσιοθεραπεία για τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας και της λειτουργικής αποκατάστασης.

Τι είναι η αθλητική φυσικοθεραπεία;

Η αθλητική φυσιοθεραπεία είναι ένας κλάδος της φυσιοθεραπείας που επικεντρώνεται στην εξέταση, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη τραυματισμών και προβλημάτων που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Όπως μπορείτε να δείτε, οι αθλητές έχουν διαφορετικές ανάγκες από το απλό άτομο. Οι αθλητές κάνουν μια σειρά από προπονήσεις υψηλής έντασης, ασκώντας υπερβολική ένταση στις αρθρώσεις, τα οστά και τους μύες τους. Ως αποτέλεσμα, οι αθλητές είναι πιο πιθανό να υποστούν τραυματισμούς, απαιτώντας την παρέμβαση επαγγελματιών υγείας, όπως ένας αθλητικός φυσιοθεραπευτής.

Τα οφέλη της φυσικοθεραπείας για έναν αθλητή

Εκτός από τη θεραπεία τραυματισμών, η φυσιοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση μιας σειράς ασθενειών που μπορεί να προκαλέσουν κινητικά προβλήματα και αναπηρίες. Οι αθλητές πρέπει να διατηρούν το σώμα τους σε κορυφαία φόρμα προκειμένου να αποδώσουν στο μέγιστο. Οι αθλητές επωφελούνται από τη φυσιοθεραπεία με διάφορους τρόπους. Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα πλεονεκτήματα της φυσικοθεραπείας για τους αθλητές:

  • Η φυσιοθεραπεία βοηθά τους αθλητές να κινούνται σωστά: Οι αθλητές κατανοούν ότι χρειάζεται μόνο μια κακή κίνηση για να προκληθεί ένας τραυματισμός που θα αλλάξει τη ζωή τους που θα τους κρατήσει εκτός του αθλήματος για το υπόλοιπο της σεζόν ή ακόμα και τη ζωή τους. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε πως να κινηθούμε σωστά. Οι μπασκετμπολίστες, για παράδειγμα, μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο αν κάνουν λάθος κίνηση. Οι αθλητές επωφελούνται από τις συμβουλές των φυσικοθεραπευτών κατά το άλμα, το σπρίντ, την αιώρηση και την προσγείωση. Μεταξύ άλλων, οι αθλητές διδάσκονται τεχνικές καλής στάσης και άρσης βαρών από τους φυσικοθεραπευτές.
  • Η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών: Οι φυσιοθεραπευτές αξιολογούν και δοκιμάζουν τα προγράμματα προπόνησης των αθλητών, τα θέματα υγείας, την κληρονομικότητα και την παρούσα κατάσταση. Τα αποτελέσματα αυτών των αξιολογήσεων χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη ορισμένων προγραμμάτων που μπορούν να βοηθήσουν τον αθλητή όταν εκτελεί διατάσεις, αποφεύγει ορισμένες ενέργειες ή ασκείται προκειμένου να αποφύγει τραυματισμό κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή της προπόνησης. Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας είναι να παρέχει συμβουλές σχετικά με τις κατάλληλες ρουτίνες άσκησης. Ο φυσικοθεραπευτής συμβουλεύει τον αθλητή για το πως να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και πως θα το βελτιώσει. Επίσης, οι φυσικοθεραπευτές εκτελούν ασκήσεις και χειρωνακτικές θεραπείες, ειδικά εάν υπάρχουν ορισμένες εξαιρετικά εξειδικευμένες δραστηριότητες που πρέπει να εκτελεστούν.
  • Η φυσικοθεραπεία ενισχύει τη σωματική δύναμη του αθλητή: Οι ασκήσεις φυσιοθεραπείας στοχεύουν στην ενδυνάμωση μιας συγκεκριμένης ομάδας μυών. Όταν κάνετε αυτές τις ασκήσεις, οι μύες υπερφορτώνονται μέχρι να κουραστούν. Αυτή η υπερφόρτωση προάγει την ανάπτυξη νέων μυών και αυξάνει τη δύναμη της στοχευμένης μυϊκής περιοχής. Οι πιθανότητες πρόκλησης τραυματισμού μειώνονται καθώς οι μύες αποκτούν σωματική δύναμη.
  • Μπορεί να βοηθήσει τους μύες να χαλαρώσουν: Μια κουραστική μέρα προπόνησης μπορεί να επιβαρύνει τους μύες. Θα νιώσεις σφιγμένος, εξαντλημένος και βαρύς στο τέλος. Μετά την άσκηση και το παιχνίδι, οι συνεδρίες φυσιοθεραπείας μπορούν να βοηθήσουν τους μυς σας να χαλαρώσουν. Το τέντωμα και η ψύξη των καταπονημένων μυών σας μπορεί να γίνει με τη βοήθεια φυσιοθεραπευτών. Αυτή η συνεδρία συνοδεύεται από θεραπεία για να βοηθήσει στην αποκατάσταση τυχόν τραυματισμών που προκλήθηκαν κατά την προπόνηση.
  • Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένες εκπαιδευτικές συνεδρίες: Κάθε άθλημα απαιτεί από τους αθλητές να προετοιμαστούν για μια συγκεκριμένη μορφή κίνησης ή δράσης. Οι γυμναστές, για παράδειγμα, πρέπει να κάνουν μια ποικιλία δεξιοτεχνικών κινήσεων που μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για το σώμα τους. Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να παρέχουν προστατευτική εκπαίδευση. Η προστατευτική προπόνηση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, ανάλογα με την ένταση της δραστηριότητας. Κατά τη διάρκεια αυτών των συνεδριών, εσείς ως αθλητής θα αξιολογηθείτε, θα σας δοθούν ιδέες για το πώς μπορείτε να κάνετε ορισμένες κινήσεις πιο αποτελεσματικά και θα εκπαιδευτείτε για να κάνετε τις ενέργειες με ασφάλεια.
  • Η φυσιοθεραπεία μπορεί να γίνει μέρος της προπονητικής συνεδρίας ενός αθλητή: Αθλητές και προπονητές δεν θέλουν τραυματισμούς. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες αθλητικές ομάδες περιλαμβάνουν τη φυσιοθεραπεία ως μέρος του προγράμματος προετοιμασίας τους. Μπορεί να γίνει ομαδικά ή ατομικά. Η παρουσία φυσιοθεραπευτών κατά τη διάρκεια των προπονήσεων μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να αποφύγουν περαιτέρω τραυματισμούς, επιτρέποντάς τους να ανταποκριθούν γρήγορα σε προβλήματα και να κάνουν τις κατάλληλες αλλαγές.
  • Η φυσιοθεραπεία μπορεί να αναιρέσει την ανάγκη για επεμβατική χειρουργική: Η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σοβαρού και χειρουργείου ενός μικρού τραυματισμού, εκτός από την αποκατάσταση της κινητικότητας και της λειτουργίας των αρθρώσεων. Ως αποτέλεσμα της προπόνησης και των ασκήσεων τους, οι μύες των αθλητών είναι επιρρεπείς σε φλεγμονές και τραυματισμούς. Η φυσιοθεραπεία χρησιμοποιεί μια ποικιλία θεραπειών, όπως ασκήσεις και θεραπείες, για να βοηθήσει τους αθλητές να θεραπεύσουν χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Πότε πρέπει να απευθυνθούν σε φυσικοθεραπευτή οι αθλητές;

Οι επαγγελματίες αθλητές έχουν πρόσβαση σε φυσιοθεραπευτές ανά πάσα στιγμή. Εάν χρειάζονται βοήθεια με πόνους ή τραυματισμούς, οι ειδικοί αθλητικοί θεραπευτές τους θα είναι πάντα διαθέσιμοι. Οι αθλητές πρέπει να πάνε στους φυσιοθεραπευτές τους περισσότερες από μία φορές εάν υποστούν τραυματισμό. Πρέπει επίσης να επισκέπτονται τους φυσιοθεραπευτές τους σε τακτική βάση για αποτελεσματική αξιολόγηση και θεραπεία. Οι αθλητές μπορούν να πληγωθούν με διάφορους τρόπους. Αυτό που ξεκινά ως ένας απλός τραυματισμός μπορεί σύντομα να μετατραπεί σε κάτι πολύ πιο σοβαρό. Προγραμματίζοντας τακτικές συνεδρίες με έναν φυσιοθεραπευτή, οι αθλητές μπορούν να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Οι αθλητές πρέπει να φροντίζουν συνεχώς το σώμα τους εάν θέλουν να συνεχίσουν να ασχολούνται με τα αθλήματά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είναι απλώς να τρώτε καλά και να ασκείτε για να διατηρήσετε ένα υγιές σώμα. Οι αθλητές μπορεί να κάνουν προπονήσεις σε τακτική βάση, μερικές φορές ακόμη περισσότερο από το συνηθισμένο, και μπορεί να είναι ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκό τραυματισμό. Η χρήση των υπηρεσιών φυσιοθεραπευτών βοηθά να διασφαλιστεί ότι η προσέγγιση και οι μέθοδοι προπόνησής σας είναι κατάλληλες για το σώμα και το άθλημά σας. Πάντα να επισκέπτεστε τον φυσικοθεραπευτή σας σε τακτική βάση για να προστατεύσετε το σώμα σας από σοβαρούς τραυματισμούς.