Καλέστε μας
22310-52420
Στείλτε μας μήνυμα
info@politisxantzis.gr
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Σαβ: 9:00 - 21:00

Εξάρθρημα ώμου – Ασκήσεις για ενδυνάμωση

Τα εξαρθρήματα των ώμων είναι κοινά μεταξύ των αθλητών, ιδιαίτερα των ανδρών μεταξύ 18 και 30 ετών που ασχολούνται με αθλήματα επαφής. Η άρθρωση του ώμου είναι η πιο κινούμενη και ασταθή άρθρωση στο σώμα μας.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι το εξάρθρημα του πρόσθιου ώμου που αντιπροσωπεύει το 80% έως 90% όλων των εξαρθρώσεων. Αυτό συμβαίνει όταν ο ώμος απάγεται και περιστρέφεται εξωτερικά με μια εξωτερική δύναμη. Συχνά το υπερβολικό τραύμα έχει ως αποτέλεσμα να τραυματίζονται δομές γύρω από τον ώμο, όπως οι σύνδεσμοι, οι χόνδροι και οι τένοντες του ώμου. Ένας συνηθισμένος τραυματισμός είναι μια βλάβη Bankart, αυτή είναι όταν ο σύνδεσμος του οστού του βραχίονα καταστραφεί ή σπάσει από την υποδοχή του ώμου. Ο άλλος τύπος τραυματισμού που οφείλεται σε εξάρθρωση του ώμου είναι μια βλάβη Hills-Sachs, πρόκειται για συμπιεστικό κάταγμα στο πίσω μέρος του οστού του βραχίονα. Και οι δύο τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθειες και να οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενα εξαρθρήματα εάν δεν αντιμετωπιστούν.

Υπάρχουν 3 κατηγορίες εξαρθρήματος ώμου:

Πρόσθιο: Όπως είδα και παραπάνω, αυτή είναι η πιο κοινή μορφή εξάρθρωσης, όπου η κεφαλή του βραχίονα κινείται προς τα εμπρός έξω από την υποδοχή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο και δυσκολία στην κίνηση του χεριού.

Οπίσθιο: Δεν είναι τόσο συχνό όσο το πρόσθιο εξάρθρημα, αλλά μπορεί να συμβεί. Σε αυτή τη περίπτωση η κεφαλή του βραχίονα κινείται προς τα πίσω έξω από την υποδοχή. Συχνά είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και δυσκολία στην κίνηση του χεριού, ενώ οι ασθενείς μπορεί επίσης να παραπονιούνται για αδυναμία στον προσβεβλημένο ώμο.

Πολυκατευθυντική αστάθεια: Κυρίως εμφανίζεται σε άτομα με γνωστή υπερκινητικότητα ή διαταραχές του συνδετικού ιστού. Ο ώμος εμφανίζεται ως χαλαρός/ασταθής και μπορεί να βγει από την υποδοχή σε πολλές κατευθύνσεις και γωνίες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αστάθεια στην άρθρωση του ώμου, αδυναμία και πόνο.

Θεραπεία

Η θεραπεία για το εξάρθρημα εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη μείωση του χώρου μεταξύ του βραχίονα και της υποδοχής του ώμου. Αυτό είναι γνωστό ως κλειστή ανάταξη και περιλαμβάνει τη μετακίνηση του βραχίονα με συγκεκριμένο τρόπο για να οδηγήσει τη σφαίρα του οστού του άνω βραχίονα πίσω στην υποδοχή. Ακολουθεί μια περίοδος στήριξης για να επιτραπεί η επούλωση των μαλακών ιστών. Δευτερεύουσα στο εξάρθρημα, μπορεί να συμβεί βλάβη των μαλακών ιστών στους συνδέσμους, τους τένοντες και τους χόνδρους του ώμου που συχνά απαιτούν χειρουργική επέμβαση για τη μείωση της αστάθειας. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να τραυματιστούν κάποια από τα νεύρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αδυναμία, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα του βραχίονα. Ο επανατραυματισμός είναι συχνός μεταξύ των ατόμων που έχουν εξαρθρώσει τον ώμο τους και είναι πιο πιθανό να τον εξαρθρώσουν μέσα σε 2 χρόνια από τον αρχικό τραυματισμό τους.

Ενδεικτικές ασκήσεις

Ισομετρική ενίσχυση περιστροφικής μανσέτας στη πόρτα

Τραβήξτε τον αγκώνα σας, κρατώντας τον δίπλα στο σώμα σας και αντισταθείτε στην κίνηση του χεριού σας προς τα μέσα προς το στομάχι σας, τραβώντας το από ένα πλαίσιο πόρτας. Το χέρι σας δεν πρέπει να κινείται. Αυτή είναι μια σημαντική άσκηση ενδυνάμωσης για τους μυς των ώμων του στροφικού πετάλου.

Άσκηση περιστροφικής μανσέτας με ζώνη άσκησης

Περάστε τον αγκώνα σας, κρατώντας τον δίπλα στο σώμα σας και μετακινήστε το χέρι σας προς τα έξω μακριά από το στομάχι σας, χρησιμοποιώντας τη ζώνη για αντίσταση. Αυτή είναι μια σημαντική άσκηση ενδυνάμωσης για τους μυς των ώμων του στροφικού πετάλου.

Άσκηση Pec fly

Ξαπλώστε οριζόντια σε έναν πάγκο, με τα χέρια σας ίσια, πιάνοντας ένα βάρος, φέρτε τα χέρια σας το ένα προς το άλλο. Κρατήστε τα χέρια σας ίσια ή ελαφρώς λυγισμένα και τα βάρη πρέπει να συναντώνται στη μέση. Χαμηλώστε αργά τα βάρη στο οριζόντιο επίπεδο ή στο επίπεδο του στήθους. Αυτή η άσκηση ενισχύει τους θωρακικούς (θωρακικούς) μύες.

Πιέσεις ώμου

Πιάστε έναν αλτήρα σε κάθε χέρι και σηκώστε τον αλτήρα πάνω από το κεφάλι σας με το ένα χέρι και μετά το άλλο. Αυτή η άσκηση ενισχύει τη δελτοειδή μυϊκή ομάδα.

Core Control 7

Υιοθετήστε μια θέση 4 σημείων στα χέρια και τα γόνατά σας. Διατηρήστε καλή στάση και συσπάστε απαλά τους βαθιά κοιλιακούς μύες τραβώντας τον αφαλό σας προς τα μέσα (προς τη σπονδυλική σας στήλη). Σηκώστε το ένα χέρι μπροστά σας και το αντίθετο πόδι πίσω σας. Αυτή η άσκηση ενισχύει τους εν τω βάθει μυς του πυρήνα.

Το εξάρθρημα του ώμου είναι ένας κοινός τραυματισμός που μπορεί να συμβεί λόγω τραύματος όπως πτώση ή αθλητικό τραύμα από αθλήματα επαφής όπως το ράγκμπι. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εξαρθρώσεων που περιλαμβάνουν πρόσθιο, οπίσθιο και πολυκατευθυντικό. Κάποια παρέμβαση θα περιλαμβάνει κλειστή ανάταξη ή χειρουργική επέμβαση ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Το πιο σημαντικό είναι ότι η αποκατάσταση είναι σημαντική για την πλήρη αποκατάσταση. Αυτό είναι όπου το Surrey Physio μπορεί να προσφέρει την τεχνογνωσία του.