Καλέστε μας
22310-52420
Στείλτε μας μήνυμα
info@politisxantzis.gr
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Σαβ: 9:00 - 21:00

Η φυσικοθεραπεία ως θεραπεία για την αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τις αρθρώσεις που συνδέουν τα οστά. Μπορεί να εκδηλωθεί τόσο σε οξεία όσο και σε χρόνια μορφή και σχετίζεται με φλεγμονή των αρθρώσεων. Οι ασθενείς με αρθρίτιδα βιώνουν πόνο, δυσκαμψία και δυσφορία κατά τη διάρκεια της κινητικότητας. Η αρθρίτιδα έχει δύο κύριες μορφές: οστεοαρθρίτιδα που εμφανίζεται όταν οι χόνδροι μεταξύ των αρθρώσεων είναι κατεστραμμένοι και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση ασθένεια που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επηρεάζει τις δικές του αρθρώσεις.

Ο κύριος στόχος της φυσικοθεραπείας στη θεραπεία της αρθρίτιδας περιλαμβάνει τη βελτίωση της κινητικότητας και την αποκατάσταση της λειτουργίας των προσβεβλημένων αρθρώσεων. Οι φυσιοθεραπευτές είναι αδειούχοι επαγγελματίες που ενισχύουν τις προσβεβλημένες αρθρώσεις χρησιμοποιώντας διάφορες θεραπείες.

Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει κυρίως τις αρθρώσεις των γονάτων, τους γοφούς, τη σπονδυλική στήλη και τα δάχτυλα. Η φυσικοθεραπεία συνιστάται σε ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα επειδή ωφελεί τους ασθενείς βελτιώνοντας τη σωματική λειτουργία και μειώνοντας τον πόνο.

Διάφορες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τους φυσιοθεραπευτές για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Κινητικές ασκήσεις
 • Μασάζ
 • Παροχή βοηθημάτων βάδισης στους ασθενείς
 • Ηλεκτροθεραπεία

Η φυσιοθεραπεία ως θεραπευτική προσέγγιση στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος περιλαμβάνει:

 • Η χειρωνακτική θεραπεία είναι μια άλλη προσέγγιση όπου οι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούν πρακτικές τεχνικές για την ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας. Αυτή η τεχνική έχει δείξει τεράστια οφέλη στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.
 • Άλλες προσεγγίσεις όπως ο βελονισμός και η θερμοθεραπεία έχουν επίσης δείξει μεγάλα οφέλη στην ανακούφιση του πόνου.

Η φυσικοθεραπεία ως θεραπευτική προσέγγιση στην οστεοαρθρίτιδα ισχίου:

Η άρθρωση του ισχίου αντέχει το σωματικό βάρος. Έτσι, ο πόνος σε αυτή την άρθρωση επηρεάζει τη συνολική κινητικότητα. Η φυσικοθεραπεία στοχεύει στη βελτίωση της κινητικότητας των ασθενών σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τους φυσιοθεραπευτές περιλαμβάνουν:

 • Χειροκίνητη θεραπεία
 • Ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης
 • Εκπαίδευση διαχείρισης βάρους
 • Στρατηγικές προστασίας της άρθρωσης του ισχίου: Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την καθοδήγηση του ασθενούς σχετικά με ορισμένες μεθόδους προστασίας των αρθρώσεων. Συνιστάται κυρίως στους ασθενείς να μην φέρουν μεγάλα βάρη και να κάνουν ορισμένες δραστηριότητες που υπερφορτώνουν την άρθρωση. Τους παρέχονται επίσης βοηθήματα βάδισης και τους συμβουλεύεται να χρησιμοποιούν κατάλληλα εργαλεία για τα πόδια. Οι φυσιοθεραπευτές τους διδάσκουν επίσης για τη διατήρηση μιας σωστής στάσης.

Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Οι φυσιοθεραπευτές συνήθως εκτελούν ένα τεστ φυσικής αξιολόγησης πριν από την έναρξη της θεραπείας. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει κυρίως αξιολόγηση του βαδίσματος, των καθημερινών δραστηριοτήτων της ζωής, του εύρους κίνησης της άρθρωσης, του τεστ μυϊκής δύναμης, της στάσης του σώματος και της αναπνευστικής λειτουργίας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν την κλίμακα μέτρησης επιπτώσεων αρθρίτιδας I & II και ερωτηματολόγιο αξιολόγησης υγείας για ακριβή αξιολόγηση.

Αυτή η μορφή θεραπείας περιλαμβάνει κυρίως τις παρακάτω τεχνικές:

 • Εφαρμογές ζεστού/κρύου: Η θεραπεία με ζεστό/κρύο χρησιμοποιείται τόσο σε οξείες όσο και σε χρόνιες καταστάσεις της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
 • Η θεραπεία ηλεκτρικής διέγερσης: Διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων (TENS) είναι η πιο κοινή μορφή ηλεκτροθεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Επίσης, οι τεχνικές αποκατάστασης στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνουν κυρίως νάρθηκα των προσβεβλημένων αρθρώσεων, χρήση γαντιών συμπίεσης, χειρωνακτική θεραπεία, θεραπευτικές ασκήσεις και εκπαίδευση των ασθενών.