Καλέστε μας
22310-52420
Στείλτε μας μήνυμα
fysiocenter.xp@gmail.com
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Παρ: 07:00 - 21:00

Μετεγχειρητική Φυσικοθεραπεία – Αποκατάσταση

Η ολοκλήρωση μιας επιτυχημένης χειρουργικής επέμβασης δεν σημαίνει ότι μπορείτε να απολαύσετε μια υγιή ζωή στην οποία ζούσατε πριν μπείτε στο χειρουργείο.

Η φυσικοθεραπεία μετεγχειρητικής αποκατάστασης είναι ένα μοναδικό είδος φυσικοθεραπείας για ασθενείς που υποβάλλονται σε ορθοπεδικές επεμβάσεις. Οι χειρουργοί συμβουλεύουν επίσης τους ασθενείς να λαμβάνουν φυσιοθεραπεία για να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα χειρουργικής επέμβασης. Οι φυσιοθεραπευτές είναι ήδη εξοικειωμένοι με τις οδηγίες που συνταγογράφησε ο γιατρός σας.

Η μετεγχειρητική φυσιοθεραπεία γίνεται σε τρεις φάσεις, ξεκινώντας αμέσως μετά την έξοδο από το χειρουργείο και διαρκεί έως ότου επαναφέρετε όλες τις λειτουργίες του σώματός σας σε φυσιολογικό επίπεδο.

“Το μόνο μέρος της «επιτυχίας» πριν από τη «δουλειά» είναι στο λεξικό” -Vidal Sassoon

 

Τι είναι η μετεγχειρητική αποκατάσταση;

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ένας δύσκολος τύπος φυσιοθεραπείας που συμβαίνει με τη συνεργασία ασθενών και φυσιοθεραπευτών για να ληφθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα μετά την επέμβαση. Είναι απαραίτητο μετά από αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών, θωρακικών, ορθοπεδικών, νευρολογικών και κοιλιακών. Αφού ολοκληρώσετε τη χειρουργική επέμβαση από έναν επιδέξιο χειρουργό, μπορείτε να εργαστείτε με τη συνταγή του φυσιοθεραπευτή σας για να ζήσετε μια υγιή ζωή.

 

Ποιος μπορεί να επωφεληθεί από τη μετεγχειρητική αποκατάσταση;

Η φυσιοθεραπεία μετεγχειρητικής αποκατάστασης είναι διαθέσιμη για οποιονδήποτε έχει χειρουργηθεί ή έχει πόνο, μυϊκή αδυναμία, δυσκαμψία, μειωμένη κινητικότητα, μειωμένη ανεξαρτησία και χαμηλή ανοχή στην άσκηση. όλα αυτά μπορούν να αποκομίσουν οφέλη από τη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Η χειρουργική επέμβαση έχει οφέλη, αλλά μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχολογική σας κατάσταση και ίσως τον λόγο για άγχος και απογοήτευση. Συνήθως, οι άνθρωποι βαριούνται και νιώθουν πίεση και απογοήτευση. Η επίσκεψη σε φυσιοθεραπευτές θα σας βοηθήσει. ο φυσιοθεραπευτής θα σας παρέχει ένα πλήρες πρόγραμμα άσκησης που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους υγείας σας και να μεγιστοποιήσετε τις δυνατότητες ανάρρωσής σας.

 

Πώς θα σας βοηθήσει η μετεγχειρητική φυσιοθεραπεία;

Διαθέτουμε ειδικευμένους και έμπειρους φυσιοθεραπευτές που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα μετεγχειρητικών προγραμμάτων φυσιοθεραπείας για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ασθενούς ανάλογα με τις συνθήκες υγείας του/της. Θα σας συμβουλεύουν και θα σας υποστηρίξουν σε κάθε φάση της ανάρρωσης και δεν θα σας απογοητεύσουν για να νιώσετε άγχος ή στρες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμά τους θα μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο και θα αυξήσει την ευελιξία, την κινητικότητα και τη δύναμή σας. Θα σας επαναφέρει στις καθημερινές σας δραστηριότητες, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε ψυχαγωγικές δραστηριότητες και αθλήματα.

Μπορείτε να λάβετε μετεγχειρητική φυσιοθεραπεία για ορθοπεδική χειρουργική, σπονδυλική και νευρολογική χειρουργική, κοιλιακή και θωρακική χειρουργική.

 

 

 

Ποια θα είναι τα οφέλη της μετεγχειρητικής φυσικοθεραπείας;

Η φυσιοθεραπεία πρέπει να ξεκινά αμέσως μετά το χειρουργείο στο νοσοκομείο. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να το συνεχίσετε μετά την έξοδο από το νοσοκομείο γιατί θα σας βοηθήσει να επιτύχετε ταχύτερη ανάρρωση. Οι φυσιοθεραπευτές σας ενθαρρύνουν να κάνετε συγκεκριμένες ασκήσεις για να ανακτήσετε την ευελιξία και την κινητικότητά σας. Βοηθά επίσης στη βελτίωση των κυκλοφορικών και αναπνευστικών προβλημάτων. Παρέχει ανακούφιση από τον πόνο και ενισχύει τους αδύναμους μύες σας. Η δυσκαμψία των μυών προκαλεί πόνο. Η άσκηση φυσιοθεραπείας τεντώνει τους μύες και μειώνει τη δυσκαμψία. Σας βοηθά επίσης να επιστρέψετε στις καθημερινές δραστηριότητες όπως τις κάνετε πριν από την επέμβαση. Μειώνει το άγχος και το στρες και χτίζει αυτοπεποίθηση.

 

Φάσεις μετεγχειρητικής φυσικοθεραπείας – αποκατάστασης

Ακολουθούν τρεις φάσεις της μετεγχειρητικής φυσικοθεραπείας – αποκατάστασης:

  1. Φυσικοθεραπεία στην πρώιμη φάση ανάρρωσης: Η φάση ξεκινά αμέσως μετά την έξοδο από το χειρουργείο μέχρι την επούλωση των ιστών σας. Σε αυτή τη φάση, ο πόνος και το οίδημα είναι το κύριο επίκεντρο της φυσιοθεραπείας προς επίλυση. Οι φυσιοθεραπευτές παρέχουν ήπια χειροκίνητη θεραπεία για την αποκατάσταση της κίνησης των αρθρώσεων και για να βοηθήσουν τους ασθενείς με πρώιμο περπάτημα και τους συνταγογραφούν περιπατητές ή μπαστούνια με οδηγίες χρήσης. Απλές ασκήσεις γίνονται σε αυτή τη φάση για να ανακτηθεί η μυϊκή λειτουργία χωρίς να διαταραχθεί η διαδικασία επούλωσης.
  2. Φυσικοθεραπεία σε φάση Δύναμης και Εύρους κίνησης: Μετά την πρώιμη φάση, οι αρθρώσεις σας αποκτούν κίνηση και θα ανακουφιστείτε από τον πόνο και το πρήξιμο. Τότε αρχίζει η φάση της δύναμης και του εύρους κίνησης και η κύρια εστίασή της είναι να ομαλοποιήσει τους μηχανισμούς και τη δύναμη του σώματός σας. Οι φυσιοθεραπευτές θα συστήσουν σκληρές ασκήσεις σε αυτή τη φάση και θα δώσουν μια εισαγωγή ορισμένων εργασιών ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας. Η πρόκληση χειροκίνητης θεραπείας θα είναι επίσης μέρος αυτής της φάσης για την αποκατάσταση ενός πλήρους εύρους κίνησης της άρθρωσης. Θα ανακτήσετε την κινητικότητά σας μέσω της θεραπείας μαλακών ιστών σε αυτή τη φάση.

  3. Φυσικοθεραπεία σε Φάση Λειτουργικής Αποκατάστασης: Αυτό είναι το τελικό στάδιο της μετεγχειρητικής φυσιοθεραπείας αποκατάστασης, που θα ξεκινήσει αφού λάβετε τη δύναμή σας επαρκώς για σκληρές ασκήσεις και αποκαταστήσετε την ανεξάρτητη κίνηση. Σε αυτή τη φάση, οι φυσιοθεραπευτές ετοιμάζουν ένα πρόγραμμα άσκησης για εσάς. Αυτό το πρόγραμμα διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τις σωματικές του απαιτήσεις. Οι φυσικοθεραπευτές φροντίζουν ώστε το πρόγραμμα άσκησης να είναι απόλυτα σύμφωνα με τους επιθυμητούς σωματικούς στόχους σας. Το πρόγραμμα είναι διαφορετικό γιατί εάν άτομο αθλείται σε επαγγελματικό επίπεδο και έχει άλλες σωματικές επιθυμίες από το άτομο που θέλει να παίξει με τα παιδιά του. Επομένως, το πρόγραμμα άσκησης θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τους στόχους του ασθενούς.