Οι 5 χειρότερες διαταραχές του πόνου και πως να τις διαχειριστείτε
Δεν είναι ασυνήθιστο να υποφέρετε από ασθένειες από καιρό σε καιρό, αλλά ορισμένοι πόνοι είναι χειρότεροι από άλλους και διαρκούν πολύ περισσότερο. Ορισμένες καταστάσεις υγείας μπορεί να προκαλέσουν αρκετό πόνο ώστε να επηρεάσει σοβαρά την ικανότητά σας να εκτελείτε καθημερινές εργασίες. Επιπλέον, πρέπει να αντιμετωπίσετε το ψυχικό άγχος της διακοπής της καθημερινότητάς σας.
Η γνώση της συνιστώμενης προσέγγισης για τη διαχείριση διαφορετικών ιατρικών καταστάσεων μπορεί να σας δώσει κάποιο έλεγχο της κατάστασης πριν και ακόμη και μετά την αξιολόγηση του προβλήματός σας από έναν ειδικό. Σε πολλές περιπτώσεις, η γρήγορη δράση είναι το κλειδί για τη διαχείριση του πόνου και την αποφυγή μακροπρόθεσμων προβλημάτων.
Στο παρόν άρθρο, θα δούμε μερικές από τις πιο επώδυνες καταστάσεις υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσετε.
Ημικρανίες
Οι ημικρανίες είναι κάτι περισσότερο από έναν ιδιαίτερα επώδυνο πονοκέφαλο. Είναι στην πραγματικότητα μια πολύπλοκη νευρολογική διαταραχή. Όπως και άλλες καταστάσεις πόνου, η κατανόηση των ημικρανιών είναι το πρώτο βήμα. Εκτός από έναν σοβαρό πονοκέφαλο, τα συμπτώματα της ημικρανίας μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν μειωμένη όραση, ευαισθησία στο φως και τον ήχο, ναυτία και έμετο. Τα συμπτώματα συχνά διαφέρουν από άτομο σε άτομο, και μερικές φορές ακόμη και μεταξύ περιστατικών. Οι τυπικές αιτίες της ημικρανίας μπορεί να περιλαμβάνουν το άγχος, την πείνα, την έλλειψη ύπνου ή τα έντονα φώτα. Διαρκούν γενικά από 4 έως 72 ώρες και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να είναι αρκετά έντονος ώστε να είναι εξουθενωτικός.
Μετεγχειρητικός Πόνος
Είναι συνηθισμένο να αισθάνεστε κάποιο βαθμό πόνου μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Το πόσο πόνος εξαρτάται συχνά από τη συγκεκριμένη διαδικασία που έχετε υποβληθεί. Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος είναι ένα από τα πιο επώδυνα παραδείγματα, καθώς απαιτεί πολλή κοπή του οστού. Σε περίπτωση έντονου πόνου, αποφύγετε να τον σκληρύνετε. Η έγκαιρη διαχείριση του πόνου ενώ βρίσκεστε ακόμα στο νοσοκομείο μειώνει τον κίνδυνο μακροχρόνιων προβλημάτων και βελτιώνει την ποιότητα ζωής ενώ βρίσκεστε ακόμα υπό ιατρική επίβλεψη. Για περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά στο σχετικό άρθρο στη σελίδα μας.
Παγωμένος Ώμος
Ο παγωμένος ώμος χαρακτηρίζεται από παρατεταμένο πόνο και δυσκαμψία στον ώμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ώμος μπορεί να γίνει τόσο δύσκαμπτος που γίνεται δύσκολο να κάνετε απλές κινήσεις όπως το να σηκώσετε το χέρι. Τα αίτια του παγωμένου ώμου είναι άγνωστα, αλλά συχνά εμφανίζεται μετά από τραυματισμούς στο χέρι ή στον ώμο. Είναι επίσης συχνό φαινόμενο σε άτομα με διαβήτη. Ο παγωμένος ώμος μπορεί συχνά να εκληφθεί εσφαλμένα ως αρθρίτιδα. Η διαφορά είναι ότι ο πόνος στον παγωμένο ώμο τείνει να επιμένει, ενώ ο πόνος της αρθρίτιδας έρχεται και φεύγει. Η ακαμψία και η απώλεια κίνησης είναι επίσης μοναδικές στον παγωμένο ώμο. Σε περίπτωση συμπτωμάτων, αναζητήστε αμέσως θεραπεία για να λάβετε την κατάλληλη φροντίδα.
Αρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στις αρθρώσεις. Οι συνήθεις στόχοι της αρθρίτιδας περιλαμβάνουν τους γοφούς, τα γόνατα και τα δάχτυλα. Η φλεγμονή συνοδεύεται γενικά με πόνο και δυσκαμψία, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την κινητικότητά σας, επηρεάζοντας ιδιαίτερα την ικανότητά σας να περπατάτε ή να αντιλαμβάνεστε την επιδεξιότητα. Επίσης, μπορείτε να δείτε και το σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα μας.
Ισχιαλγία
Η ισχιαλγία αναφέρεται στον πόνο που ακτινοβολεί κατά μήκος του ισχιακού νεύρου. Το ισχιακό νεύρο είναι το μακρύτερο νεύρο του σώματος, που εκτείνεται από τους γοφούς μέχρι τα πόδια. Όταν συμπιέζεται ή ερεθίζεται, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο. Ο ισχιακός πόνος μπορεί να ακτινοβολεί από την κάτω οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης στον γλουτό και στη συνέχεια στο πίσω μέρος του ποδιού. Ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει πολύ επώδυνο να βάλετε οποιοδήποτε βάρος στο πόδι. Άλλα συμπτώματα αυτής της συγκεκριμένης διαταραχής πόνου περιλαμβάνουν κράμπες, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα.
Εμπιστευθείτε τη φυσικοθεραπεία
Η φυσικοθεραπεία είναι μια καλή επιλογή για την ανακούφιση του πόνου και για να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την κινητικότητά σας. Με τη βοήθεια της θεραπείας, μπορείτε να περάσετε πιο εύκολα με απλές δραστηριότητες όπως το περπάτημα και το ανεβοκατέβασμα της σκάλας. Η φυσικοθεραπεία συχνά περιλαμβάνει χειρισμό προσβεβλημένων μερών του σώματος, διατάσεις και ασκήσεις ανακούφισης από τον πόνο. Ενώ λαμβάνετε τη θεραπεία σας, ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί επίσης να σας παρέχει συμβουλές για το ποιες ασκήσεις και δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την υγεία σας μεταξύ των συνεδρίων.
Επιμείνετε σε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου
Μια κοινή συνέπεια του μακροχρόνιου πόνου είναι η δυσκολία στον ύπνο. Προσπαθείτε να τηρείτε μια τακτική ρουτίνα ύπνου. Το να έχετε σταθερούς χρόνους ύπνου και αφύπνισης βοηθά το σώμα σας να προσαρμοστεί σε ένα μοτίβο. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα gadget πριν κοιμηθείτε και βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο είναι σκοτεινό πριν τον ύπνο, για παράδειγμα. Η στέρηση ύπνου επιδεινώνει επίσης τον πόνο, επομένως δεσμευτείτε να αναπτύξετε τακτικές συνήθειες ύπνου για να ξεκουραστείτε αρκετά.
Κρατήστε μια θετική στάση
Μια ελάχιστα γνωστή συμβουλή που βοηθά στον μακροχρόνιο πόνο όταν δεν έχετε τη σωστή στάση. Το να παραμένετε θετικοί είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την αντίστασή σας. Υπάρχει μια ψυχική πτυχή στη διαχείριση του πόνου. Βρείτε τρόπους να κρατήσετε το μυαλό ενεργό για να αποσπάσετε την προσοχή σας από αυτό. Ψάξτε για δραστηριότητες που σας αποσπούν την προσοχή από τον πόνο, όπως το γράψιμο, οι ασκήσεις αναπνοής ή ο διαλογισμός. Ένα άλλο πράγμα που βοηθάει είναι να έχετε ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε θετικοί. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους σας για να διατηρήσετε τη διάθεσή σας ψηλά και τον εαυτό σας ψυχικά ανθεκτικό.