Καλέστε μας
22310-52420
Στείλτε μας μήνυμα
fysiocenter.xp@gmail.com
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Παρ: 07:00 - 21:00

ΟΞΕΙΑ ΣΥΣΤΟΛΗ ΑΥΧΕΝΑ

Έχετε ποτέ ξυπνήσει ένα πρωί και ο λαιμός σας πονάει, ενώ νιώθετε ότι έχει κολλήσει σε μια στάση; Τότε υπάρχει πιθανότητα να πάσχετε από οξύ αυχένα.

Ο οξύς αυχένας είναι μια πολύ κοινή πάθηση που μπορεί να είναι αρκετά εξουθενωτική καθώς μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο ακόμη και με τις μικρότερες κινήσεις του αυχένα. Περίπου το 70% του πληθυσμού βιώνει ένα επεισόδιο πόνου στον αυχένα κάποια στιγμή στη ζωή του. Οποιοσδήποτε μπορεί να παρουσιάσει αυτή τη κατάσταση, αλλά συνήθως εμφανίζεται σε νέους μεταξύ 12 και 30 ετών. Μπορεί να είναι πολύ ανησυχητικό για τους ασθενείς, καθώς αντιλαμβάνονται γρήγορα ότι είναι δύσκολο να πραγματοποιήσουν την καθημερινή ρουτίνα τους όταν έχουν έλλειψη εύρους κίνησης στον λαιμό τους. Τα καλά νέα είναι ότι ο οξύς αυχένας μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο πόνος από την οξεία συστολή του αυχένα συνήθως συμβαίνει ξαφνικά / η έναρξη είναι ξαφνική, εξ ου και ο λόγος που συχνά αποκαλείται «οξύς» στρεβλωμένος λαιμός. Συνδέεται με πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα, που συχνά συνοδεύεται από μυϊκούς σπασμούς των γύρω μυών του λαιμού. Αυτό προκαλεί περιορισμό του λαιμού για να περιστρέφεται σε όλο το εύρος κίνησής του.

Σημάδια και συμπτώματα

  • Πόνος: Η εμφάνιση του πόνου είναι ξαφνική. Ο πόνος εντοπίζεται συνήθως στο μέσο ή στο πλάι του αυχένα που επηρεάζεται. Ο πόνος εντοπίζεται στην περιοχή του λαιμού και δεν εκτείνεται πέρα ​​από την άρθρωση του ώμου.
  • Εντοπισμός: Συνήθως τα συμπτώματα γίνονται αισθητά στη μία πλευρά του λαιμού, καθώς πρόκειται για μια προστατευτική αντίδραση του σώματος για την προστασία του λαιμού.
  • Απώλεια εύρους κίνησης: Ο λαιμός συχνά στερεώνεται σε μη φυσιολογική θέση (πιο συχνά σε θέση κάμψης προς τα εμπρός). Η πλευρά προς την οποία περιστρέφεται το κεφάλι του ασθενούς θα είναι συχνά μακριά από την πλευρά του πόνου.
  • Μυϊκοί σπασμοί: Οι γύρω μύες του λαιμού, για παράδειγμα στερνοκλειδομαστοειδές, σκαλοπάτι και ανυψωτής ωμοπλάτης, έχουν σφίξει ή έχουν σπάσει ως απόκριση στον ερεθισμό της άρθρωσης της όψης. Αυτό με τη σειρά του περιορίζει το εύρος κίνησης του αυχένα του ασθενούς.

Αιτία

Η ακριβής αιτία του αυχένα και η παθοφυσιολογία του δεν είναι πλήρως κατανοητές. Ωστόσο, πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα ενός μικροτραυματισμού στον αυχένα ή απλώς προκαλείται από ύπνο με το λαιμό σε άβολη θέση, άβολα μαξιλάρια ή ξαφνικό ξύπνημα στη μέση της νύχτας. Ο λαιμός μας αποτελείται από αρκετούς σπονδύλους, μεσοσπονδύλιους δίσκους και αρθρώσεις. Οι μικρές περιστρεφόμενες αρθρώσεις που επιτρέπουν ομαλές κινήσεις ολίσθησης και στροφή ονομάζονται αρθρώσεις όψεων. Μέσω της διαγνωστικής απεικόνισης, μια θεωρία σχετικά με την αιτία της συρρίκνωσης του αυχένα είναι από τραυματισμό ή ερεθισμό σε μία ή περισσότερες από τις αρθρώσεις της όψης. Μια θεωρία είναι ότι οι αρθρώσεις της όψης «κλειδώνουν» ή μπλοκάρουν, προκαλώντας πόνο και προστατευτικούς μυϊκούς σπασμούς σε όλο το λαιμό.

Η δεύτερη θεωρία του στρεβλωμένου λαιμού οφείλεται σε δισκογενή ερεθισμό. Μεταξύ των σπονδύλων μας έχουμε σπονδυλικούς δίσκους που βοηθούν στην απορρόφηση των κραδασμών και του στρες στη σπονδυλική στήλη. Αυτοί οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μπορεί μερικές φορές να διογκωθούν ή να σχιστούν υπό πίεση σχεδόν σαν ένα μικρό διάστρεμμα, προκαλώντας επομένως φλεγμονή και πρήξιμο, ασκώντας πίεση στις γύρω δομές και τα νεύρα μέσα στο λαιμό. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές νευρικές απολήξεις γύρω από τη σπονδυλική στήλη, αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η κίνηση μπορεί να είναι πολύ επώδυνη. Η κίνηση περιορίζεται περισσότερο από τον πόνο, δεν εμποδίζεται μηχανικά όπως στη θεωρία όψεων. Αυτός ο τύπος στρεβλωμένου λαιμού εμφανίζεται συνήθως σε μια χρονική περίοδο και δεν είναι τόσο ξαφνικός. Τα συμπτώματα του δισκογενούς αυχένα μπορεί να εκπέμπονται στο χέρι και περιστασιακά οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν καρφίτσες και βελόνες ή μούδιασμα.

Θεραπεία & Πρόγνωση

Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας συστολής αυχένα υποχωρούν γρήγορα σε μια περίοδο 2-3 ημερών, με ορισμένα υπολειπόμενα συμπτώματα να διαρκούν έως και μια εβδομάδα. Γνωρίζοντας αυτό, είναι σημαντικό να καθησυχάσουμε τον ασθενή ότι ο οξύς αυχένας είναι μια κοινή και βραχύβια κατάσταση.

Επιπλέον, οι συνήθεις μέθοδοι θεραπείας που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην ταχύτερη διευθέτηση του οξέος αυχένα περιλαμβάνουν:

  • μασάζ
  • ήπιες παθητικές κινητοποιήσεις
  • θερμότητα
  • διατάσεις / ελαφριά κίνηση

Η συνεχής ενίσχυση μπορεί να είναι χρήσιμη για την ενίσχυση των μυών του λαιμού για να αποφευχθεί στο μέλλον.