Καλέστε μας
22310-52420
Στείλτε μας μήνυμα
info@politisxantzis.gr
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Σαβ: 9:00 - 21:00

Πώς η πελματιαία απονευρωσίτιδα επηρεάζει την κίνηση

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι η φλεγμονή της ταινίας του ιστού στο κάτω μέρος του ποδιού που εκτείνεται από τη φτέρνα μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών, προκαλώντας πόνο στο κάτω μέρος του ποδιού κοντά στη φτέρνα. Αυτός ο πόνος μπορεί συχνά να είναι χειρότερος όταν κάνετε τα πρώτα σας βήματα το πρωί ή μετά από μεγάλη περίοδο ανάπαυσης, για παράδειγμα μετά από ένα μακρύ ταξίδι με αυτοκίνητο.

Συμπτώματα

 • Αυξημένος πόνος μετά την άσκηση. Η επανειλημμένη άσκηση μπορεί να τραυματίσει ή να σχίσει την πελματιαία περιτονία, ενώ επίσης, μπορεί να δημιουργήσει νέες καταπονήσεις στην περιτονία.
 • Σφίξιμο στον αχίλλειο τένοντα. Οι σφιγμένοι αχίλλειοι τένοντες, οι οποίοι συνδέουν τους μύες της γάμπας με τις φτέρνες σας, μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στην πελματιαία περιτονία.
 • Πρησμένη φτέρνα. Όταν η παχιά ζώνη ιστού στο κάτω μέρος του ποδιού είναι υπερβολικά εκτεταμένη ή καταπονημένη, εμφανίζεται οίδημα.

Συχνότερη εμφάνιση

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα, η οποία επηρεάζει περίπου έναν στους δέκα ενήλικες, είναι ένα συχνό πρόβλημα μεταξύ ενεργών ανδρών και γυναικών ηλικίας 40 έως 70 ετών. Ωστόσο, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία από τους άνδρες, ενώ επίσης, η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη συμπτωμάτων.

Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο γιατί εμφανίζεται η φλεγμονή στην πελματιαία περιτονία, αλλά μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς να αναπτύξετε συμπτώματα εάν:

 • πρόσφατα ξεκινήσατε να ασκείστε σε σκληρή επιφάνεια
 • ασκηθείτε ενώ έχετε σφίξιμο στη γάμπα σας
 • κάνετε υπερβολική διάταση του πέλματος του ποδιού σας κατά την άσκηση
 • φοράτε τακτικά παπούτσια που δεν στηρίζουν σωστά τα πόδια σας
 • μένετε όρθιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα

Θεραπεία

Η ακριβής διάγνωση και θεραπεία είναι κρίσιμες για την αποκατάσταση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Αυτό περιλαμβάνει μια ενδελεχή εξέταση του κάτω άκρου για να βοηθήσει την ανάπτυξη μιας διάγνωσης και την προέλευση της ενόχλησης. Η θεραπεία επιχειρεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο, να επιδιορθώσει τις μικρές ρήξεις στην πελματιαία περιτονία, να ενισχύσει τη δύναμη και την ευλυγισία και να σας επιτρέψει να συνεχίσετε τις κανονικές δραστηριότητες. Η θεραπεία μας πιθανότατα θα περιλαμβάνει θεραπεία μασάζ, διατάσεις και ενδυνάμωση για τα κάτω άκρα.

Συμβουλές για μείωση του πόνου

 • Πάγος. Εφαρμόστε πάγο τυλιγμένο σε μια πετσέτα στην περιοχή του πόνου για έως και 20 λεπτά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας ή μετά την άσκηση. Μην εφαρμόζετε τον πάγο απευθείας στο δέρμα, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα από πάγο.
 • Αλλάξτε τον τρόπο που ασκείστε. Η διατήρηση της δραστηριότητας είναι σημαντική, αλλά με τρόπο που δεν θα επιδεινώσει τα συμπτώματά σας, επομένως η αλλαγή σε άσκηση χαμηλής έντασης μπορεί να είναι ευεργετική. Το κολύμπι είναι μια πολύ καλή δραστηριότητα για αυτές τις περιπτώσεις.
 • Απελευθέρωση αυτο-ιστού. Πιάστε μια μπάλα του γκολφ ή μια μπάλα του τένις και τοποθετήστε το πόδι σας πάνω της ασκώντας λίγη πίεση και κυλώντας την μπάλα προς τα πίσω και προς τα εμπρός για να βοηθήσει στη μείωση του σφιξίματος στην πελματιαία απονεύρωση.
 • Διατάσεις. Οι τακτικές διατάσεις είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας.
 • Αλλαγή υποδημάτων. Συνιστάται να φοράτε υποστηρικτικά υποδήματα που έχουν εσωτερική σόλα που απορροφά τους κραδασμούς, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν επαρκή στήριξη της καμάρας και να αποφεύγετε το περπάτημα με γυμνά πόδια ή σαγιονάρες.