Καλέστε μας
22310-52420
Στείλτε μας μήνυμα
fysiocenter.xp@gmail.com
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Παρ: 07:00 - 21:00

Εργασία από το σπίτι: κίνδυνοι τραυματισμού και τρόποι προφύλαξης

Δυστυχώς, οι τραυματισμοί που σχετίζονται με την εργασία έχουν γίνει πιο έντονοι στις μέρες μας, κυρίως λόγο την πανδημίας του COVID-19. Μπορεί πλέον να αφήνουμε πίσω μας σιγά σιγά τη πανδημία, όμως αυτό που μας σύστησε ως “Remote work” (εξ αποστάσεως εργασία) εδραιώθηκε σε μεγάλο βαθμό σε πολλές εταιρείες, αλλά και επιχειρήσεις, παρ’ όλο που ως έννοια υπάρχει εδώ και καιρό στις ζωές μας. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου όπως οι οικοδομικές εργασίες δεν είναι οι μόνες αιτίες τραυματισμού. Η εργασία στο γραφείο μπορεί επίσης να βλάψει το σώμα. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι, οι άνθρωποι έχουν υιοθετήσει έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής που οδηγεί σε διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα.

Προβλήματα κατά την εργασία από το σπίτι

Ακόμη και πριν η πανδημία κάνει πολλά για τον σύγχρονο τρόπο ζωής, η εργασία από το σπίτι γινόταν πιο δημοφιλής κυρίως λόγω της ψηφιοποίησης. Πολλοί πιστεύουν ότι η εγκατάσταση ενός γραφείου στο σπίτι είναι καλύτερη από το να πηγαίνετε στο γραφείο, καθώς έχετε ήδη τις ανάγκες και τις ανέσεις του σπιτιού κοντά σας. Ωστόσο, έχει τα μειονεκτήματά του όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια.

Οι τραυματισμοί στο σπίτι μπορεί να είναι πολύ σοβαροί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η εγκατάσταση του γραφείου σας στο σπίτι έχει τα ακόλουθα προβλήματα:

  • Ανεπαρκής εξοπλισμός: Δεν είναι όλα τα σπίτια εξοπλισμένα για να χειρίζονται την καθημερινή καταπόνηση του γραφείου. Μπορεί να μην έχετε το καλύτερο γραφείο, καρέκλα ή αερισμό για έναν κατάλληλο χώρο γραφείου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φυσιολογικό και ψυχολογικό στρες. Σε σύγκριση με έναν καλά σχεδιασμένο χώρο εργασίας, το γραφείο στο σπίτι σας μπορεί να είναι στενό και ακατάλληλο για εσάς. Σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να προκληθεί κόπωση, κακή κυκλοφορία του αίματος, σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, εκφυλιστική νόσο του δίσκου, μειωμένο εύρος κίνησης, μούδιασμα νεύρων και μυϊκή αδυναμία.
  • Καθιστικός τρόπος ζωής: Χωρίς καθοδηγούμενο ωρολογιακό πρόγραμμα, μπορεί να αγνοείτε την έλλειψη κινητικότητάς σας. Αυτό το έλλειμμα φυσικής κίνησης μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς που μπορεί να είναι αόρατοι με γυμνό μάτι. Δεδομένου ότι δεν εμφανίζουν εξωτερικά, δεν θα τα παρατηρήσετε αμέσως. Οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί καταπόνησης θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το μυοσκελετικό σας σύστημα, τα πρώτα σημάδια παρατηρούνται συνήθως στο λαιμό, τα χέρια, τους καρπούς, τους ώμους και την πλάτη σας.

Τραυματισμοί που σχετίζονται με την εξ αποστάσεως εργασία

Παρακάτω θα δούμε τους πιο συχνούς τραυματισμούς που εμφανίζονται σε περιπτώσεις εργασίας από το σπίτι:

  • Ημικρανίες και πόνος στα μάτια: προκαλούνται από παρατεταμένο χρόνο χρήσης της οθόνης και λάθος απόστασης από την οθόνη
  • Κατάθλιψη και άγχος: προκαλούνται από την έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης και την απομόνωση από τον έξω κόσμο
  • Πόνος στην πλάτη και τον αυχένα: προκαλείται από μη εργονομικές καρέκλες και γραφεία, συμπεριλαμβανομένης της ακατάλληλης στάσης του σώματος
  • Πόνος στα χέρια και τενοντίτιδα: προκαλούνται από τη παρατεταμένη χρήση του πληκτρολογίου του υπολογιστή
  • Πόνος στα γόνατα: προκαλείται από τη συνεχόμενη καθιστική στάση

Πρακτικές αλλαγές

Προκειμένου να αποφευχθούν τα παραπάνω, αξίζει να αξιολογείσετε την καθιστή στάση σας (για την οποία θα βρείτε πληροφορίες σε παλαιότερο άρθρο μας) αλλά και μερικά πρακτικά πράγματα, όπως:

  • Γραφείο: Πρέπει να έχετε ένα γραφείο που να είναι κατάλληλο για το ύψος και τη στάση σας. Θα πρέπει να εφαρμόζει άνετα στα πόδια, τα γόνατα και τους μηρούς. Μπορείτε να το ελέγξετε βεβαιώνοντας ότι τα πόδια σας δεν είναι στρυμωγμένα, ότι τα γόνατά σας χτυπούν τίποτα και ότι τα πόδια σας μπορούν να εκτείνονται σε όλο το εύρος. Όσο αναφορά το ύψος του, το κατάλληλο ύψος για ένα γραφείο βασίζεται στο ύψος του αγκώνα σας. Όταν κάθεστε, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σας πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τους αγκώνες σας.
  • Οθόνη: Για να αποφύγετε καταπονήσεις στον αυχένα, η οθόνη σας θα πρέπει να είναι ελαφρώς κάτω από το επίπεδο των ματιών σας. Όταν εργάζεστε, τα μάτια σας πρέπει να κοιτάζουν προς τα κάτω στην οθόνη χωρίς να χρειάζεται να λυγίζετε το λαιμό σας. Μπορείτε να ρυθμίσετε το ύψος της οθόνης μαζεύοντας βιβλία ή ρυθμίζοντας την καρέκλα σας. Η απόσταση ανάμεσα σε εσάς και την οθόνη πρέπει να είναι τόσο μεγάλη όσο το χέρι σας. Εάν εργάζεστε με φορητό υπολογιστή, μπορείτε να γείρετε την οθόνη προς τα πίσω ή προς τα εμπρός για να μειώσετε τη λάμψη και να αυξήσετε την ορατότητα.
  • Πληκτρολόγιο και ποντίκι: Όσον αφορά την τοποθέτηση του πληκτρολογίου και του ποντικιού, οι αγκώνες εξακολουθούν να είναι το πρότυπο. Όταν πληκτρολογείτε, ο καρπός σας πρέπει να παραμένει ίσιος όσο τα χέρια σας είναι ακόμα σε επαφή με τον κορμό σας. Μπορείτε να τυλίγετε τις πετσέτες και να τις τοποθετείτε κάτω από τους καρπούς σας για υποστήριξη. Θα πρέπει επίσης να επιλέξετε ένα ίσιο πληκτρολόγιο αντί για ένα κεκλιμένο πληκτρολόγιο για καλύτερη τοποθέτηση των χεριών.

Η κινητικότητα ως φάρμακο

Ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι ένας από τους κύριους ένοχους τραυματισμών που σχετίζονται με την εργασία από το σπίτι. Για να καταπολεμήσετε την νωθρότητα και την καταπόνηση των μυών, αφιερώστε χρόνο στην άσκηση. Το να αφιερώνετε χρόνο για άσκηση δεν είναι άσκοπο. Δεν σας κλέβει τον χρόνο που θα μπορούσατε να ξοδέψετε πληκτρολογώντας αναφορές. Αλλά είναι μια επένδυση στην ευημερία σας.

Το να αφιερώσετε απλώς χρόνο για μια βόλτα 30 λεπτών στο σαλόνι ή τον κήπο σας είναι ήδη ένα μεγάλο βήμα. Συνδυάζοντάς το με διατάσεις και στάσεις γιόγκα, μπορείτε να πολεμήσετε τα αποτελέσματα του καθιστικού τρόπου ζωής. Εάν δεν έχετε χώρο για δυναμικές κινήσεις, απλά ανεβοκατεβαίνοντας τις σκάλες για τουλάχιστον 20 λεπτά μπορεί να προωθήσετε την υγιή κυκλοφορία του αίματος.

Τελειοποίηση της καθιστικής σας στάσης

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η αναθεώρηση της καθιστικής μας στάσης. Έχουμε αναφέρει εκτενέστερα και σε παλαιότερο άρθρο μας, ότι αν και μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, η κακή στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σωματική σας υγεία. Η σωστή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και των οστών σας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των εκφυλιστικών ασθενειών των οστών. Η σωστή στάση της πλάτης θα αποτρέψει τη σκολίωση, την οστεοπόρωση και πολλά άλλα. Ποια είναι όμως η σωστή στάση του σώματος;

Δεδομένου ότι θα περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας καθισμένοι, πρέπει να κάθεστε σωστά. Όποια και αν είναι η καρέκλα που χρησιμοποιείτε, πρέπει να είναι ικανή να στηρίξει τη σπονδυλική σας στήλη. Τα πόδια σας πρέπει να ακουμπούν επίπεδα στο πάτωμα, με τους μηρούς σας παράλληλα με το πάτωμα. Η πλάτη σας πρέπει να αγγίζει την καρέκλα ενώ ο λαιμός σας πρέπει να είναι ίσιος. Συνιστάται επίσης να σηκώνεστε και να αλλάζετε θέσεις κάθε 45 λεπτά.

Όταν πρόκειται για τραυματισμούς από την εργασία από το σπίτι, ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη τραυματισμών είναι η αυτοφροντίδα. Το να σκέφτεσαι την υγεία σου και να δίνεις προτεραιότητα στον εαυτό σου δεν είναι εγωιστικό, είναι μέρος του να είσαι υγιές άτομο. Το να εστιάσετε στη δουλειά σας είναι καλό, αλλά θα πρέπει επίσης να προσέχετε τον εαυτό σας.