Καλέστε μας
22310-52420
Στείλτε μας μήνυμα
fysiocenter.xp@gmail.com
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Παρ: 07:00 - 21:00

Ριζικός Πόνος

Ο ριζικός πόνος (όπως η ισχιαλγία) είναι ένα κοινό πρόβλημα που παρουσιάζεται αρκετά συχνά σε πολλούς ασθενείς. Λόγω του υψηλού επιπολασμού της ισχιαλγίας και του συναφούς πόνου και των λειτουργικών περιορισμών, είναι ζωτικής σημασίας οι κλινικοί γιατροί να αναγνωρίζουν τον ριζικό πόνο με ακρίβεια και να τον διαφοροποιούν από άλλες παθολογίες. Το ακόλουθο άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι είναι ο ριζικός πόνος, πώς παρουσιάζεται και να περιγράψετε καταστάσεις που μπορούν να μεταμφιεστούν σε ριζικό πόνο, που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη στη διάγνωση σας. Αλλά πρώτα, ας εμβαθύνουμε σε κάποιους ορισμούς και αιτίες.

Εισαγωγή

Ο ριζικός πόνος προκαλείται από φλεγμονή και/ή συμπίεση των ριζών του οσφυοϊερού νεύρου και οδηγεί σε αύξηση της λειτουργίας των νεύρων. Αυτό οδηγεί σε μια ανώμαλη διεγερσιμότητα του νεύρου, που εκδηλώνεται με παραισθησία, πόνο, υπεραλγησία, αλλοδυνία, υπεραντανακλαστικότητα και/ή μυϊκούς σπασμούς. Ο πόνος εμφανίζεται συχνά στον γλουτό, ταξιδεύοντας κάτω από το πόδι και κάτω από το γόνατο.

Αυτό διαφέρει από την οσφυϊκή ριζοπάθεια, η οποία είναι επίσης πρόβλημα των νευρικών ριζών, αλλά έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια λειτουργίας των νεύρων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μειωμένη αγωγιμότητα των παλμών που μπορεί να παρουσιαστεί ως υπαισθησία, αναισθησία, αδύναμα/απουσία αντανακλαστικών, μυϊκή αδυναμία και/ή μειωμένη αίσθηση. Δυστυχώς για τους επαγγελματίες, οι ασθενείς δεν εντάσσονται πάντα σε αυτές τις κατηγορίες και επομένως δεν είναι ασυνήθιστο οι ασθενείς να παρουσιάζουν χαρακτηριστικά και των δύο καταστάσεων. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι ο πραγματικός ριζικός πόνος είναι μια εξαιρετικά οδυνηρή και επώδυνη κατάσταση, με ορισμένους ασθενείς να αναφέρουν απώλεια της αίσθησης του εαυτού τους.

Σε γενικές γραμμές, η ισχιαλγία είναι ελάχιστα καθορισμένη. Είτε είστε φυσιοθεραπευτής που μόλις βγήκε από το πανεπιστήμιο, είτε είστε για πολλά χρόνο στο χώρο της φυσικοθεραπείας, πιθανότατα θα γνωρίζετε ή θα έχετε ακούσει για κάποιον που παραπονιέται ότι έχει ισχιαλγία. Αλλά, πώς ξέρουμε ότι είναι σίγουρα ισχιαλγία; Πώς ξέρουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι από την ιερολαγόνιο άρθρωση, το ισχίο ή τον επίφοβο απιοειδή μυ; Ας δούμε μερικούς παράγοντες κινδύνου και αιτίες ριζικού πόνου για να βοηθήσουμε στον εντοπισμό των ασθενών που μπορεί να έχουν μια παθολογία της νευρικής ρίζας.

Παράγοντες

Για να προσδιορίσετε με ακρίβεια έναν ασθενή με ριζικό πόνο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους παράγοντες κινδύνου και τις αιτίες του προβλήματος.

Εγγύς παράγοντες:

 1. Βλάβη δίσκου
 2. Στένωση σπονδυλικής στήλης/εσοχής
 3. Σπονδυλολίσθηση

Δευτερεύοντες παράγοντες:

 1. Κάπνισμα
 2. Ευσαρκία
 3. Χειρωνακτική εργασία
 4. Πολλές ώρες οδήγησης
 5. Μέτριο έως καθόλου περπάτημα
 6. Ψυχικό στρες
 7. Κακή εργασιακή στάση

Πώς γίνεται η διάγνωση της ισχιαλγίας;

Η διάγνωση της ισχιαλγίας βασίζεται στην κλινική εικόνα, που περιλαμβάνει τα υποκειμενικά συμπτώματα του ασθενούς και τα ευρήματα της εξέτασης. Δεν υπάρχει ειδική εξέταση για την ισχιαλγία, αλλά ένας συνδυασμός θετικών ευρημάτων στην εξέταση αυξάνει την πιθανότητα διάγνωσης. Τα βασικά σημεία και συμπτώματα της ισχιαλγίας περιλαμβάνουν:

 • Αυξημένα επίπεδα πόνου στα πόδια (περισσότερο από τον πόνο στην πλάτη)
 • Εντόπιση του πόνου στα πόδια (π.χ. κάτω από το γόνατο)
 • Παραισθησία και/ή απώλεια αισθητικής ευθυγράμμισης με τη σπονδυλική ρίζα
 • Μυοτομικές αλλαγές
 • Αλλαγές αντανακλαστικών
 • Πόνος στα πόδια κατά το βήχα, το φτέρνισμα, τη βαθιά αναπνοή

Στην περίπτωση αναισθησίας της σέλας, διαταραχές της ουροδόχου κύστης, απώλεια τόνου στον σφιγκτήρα του πρωκτού, μειωμένη σεξουαλική λειτουργία και/ή σοβαρά και προοδευτικά νευρολογικά ελλείμματα, μπορεί να υπάρχουν σύνδρομα ιπποειδούς ουράς και οι ασθενείς πρέπει να παραπεμφθούν για άμεση ιατρική φροντίδα.

Αντικειμενική Αξιολόγηση

Η αντικειμενική σας αξιολόγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει μια νευρική εξέταση για τη διερεύνηση της λειτουργίας του νεύρου. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την αξιολόγηση του ελαφρού αγγίγματος και των αντανακλαστικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτέλεση αυτών των εξετάσεων αξιολογεί μόνο το 30% του νεύρου. Για να αξιολογήσετε το υπόλοιπο 70% του νεύρου, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε το pinpick ή μια εκτίμηση θερμοκρασίας σε συσκευές ζεστού/κρύου.

Συμπέρασμα

Ολοκληρώνοντας αυτό το άρθρο, πλέον καταλαβαίνετε τις αιτίες, τους παράγοντες κινδύνου και τον τρόπο αξιολόγησης κάποιου για ριζικό πόνο. Στο επόμενο άρθρο θα καλύψουμε τη διαχείριση του ριζικού πόνου, ώστε να μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τη φροντίδα για τους ασθενείς σας και να τους βοηθήσετε στην ανάρρωσή τους.