Καλέστε μας
22310-52420
Στείλτε μας μήνυμα
fysiocenter.xp@gmail.com
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Παρ: 07:00 - 21:00

Σύνδρομο απιοειδούς μυός

Το σύνδρομο απιοειδούς μυός είναι μια ασυνήθιστη νευρομυϊκή διαταραχή που προκαλείται όταν ο απιοειδής μυς συμπιέζει το ισχιακό νεύρο . Ο απιοειδής μυς είναι ένας επίπεδος μυς που μοιάζει με ταινία που βρίσκεται στους γλουτούς κοντά στην κορυφή της άρθρωσης του ισχίου. Αυτός ο μυς είναι σημαντικός στην κίνηση του κάτω μέρους του σώματος, επειδή σταθεροποιεί την άρθρωση του ισχίου και ανασηκώνει και περιστρέφει τον μηρό μακριά από το σώμα. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να περπατάμε, να μεταφέρουμε το βάρος μας από το ένα πόδι στο άλλο και να διατηρούμε ισορροπία. Χρησιμοποιείται επίσης σε αθλήματα που περιλαμβάνουν ανύψωση και περιστροφή των μηρών. Με λίγα λόγια, σχεδόν σε κάθε κίνηση των γοφών και των ποδιών. Το ισχιακό νεύρο είναι ένα παχύ και μακρύ νεύρο στο σώμα. Περνά δίπλα ή διέρχεται από τον απιοειδή μυ, κατεβαίνει στο πίσω μέρος του ποδιού και τελικά διακλαδίζεται σε μικρότερα νεύρα που καταλήγουν στα πόδια. Η συμπίεση των νεύρων μπορεί να προκληθεί από σπασμό του απιοειδούς μυός.

Το σύνδρομο απιοειδούς μυός συνήθως ξεκινά με πόνο, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στους γλουτούς. Ο πόνος μπορεί να είναι σοβαρός και να εκτείνεται σε όλο το μήκος του ισχιακού νεύρου (που ονομάζεται ισχιαλγία). Ο πόνος οφείλεται στο ότι ο απιοειδής μυς συμπιέζει το ισχιακό νεύρο, όπως όταν κάθεστε σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου ή τρέχετε. Ο πόνος μπορεί επίσης να προκληθεί κατά το ανέβασμα σκαλοπατιών, την άσκηση σταθερής πίεσης απευθείας πάνω από τον απιοειδή μυ ή την παρατεταμένη καθιστή θέση. Οι περισσότερες περιπτώσεις ισχιαλγίας, ωστόσο, δεν οφείλονται στο σύνδρομο απιοειδούς μυός.

Διάγνωση του συνδρόμου

Δεν υπάρχει οριστική εξέταση για το σύνδρομο απιοειδούς μυός. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει ιστορικό τραύματος στην περιοχή, επαναλαμβανόμενη, έντονη δραστηριότητα όπως τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων ή παρατεταμένο κάθισμα. Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται με την αναφορά του ασθενούς για τα συμπτώματα και με τη φυσική εξέταση που χρησιμοποιεί μια ποικιλία κινήσεων για να προκαλέσει πόνο στον απιοειδή μυ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εντοπιστεί ένας συμπιεσμένος ή ευαίσθητος μυς απιοειδούς κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης.

Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια σε άλλες καταστάσεις, μπορεί να απαιτούνται ακτινολογικές εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία για να αποκλειστούν άλλες αιτίες συμπίεσης του ισχιακού νεύρου, όπως η κήλη δίσκου.

Θεραπεία του συνδρόμου

Εάν ο πόνος προκαλείται από το κάθισμα ή ορισμένες δραστηριότητες, προσπαθήστε να αποφύγετε στάσεις που προκαλούν πόνο. Η ξεκούραση, ο πάγος και η ζέστη μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να προτείνει ένα πρόγραμμα ασκήσεων και διατάσεων για να βοηθήσει στη μείωση της συμπίεσης του ισχιακού νεύρου. Η οστεοπαθητική χειρουργική θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στην αύξηση του εύρους κίνησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συστηθούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα , μυοχαλαρωτικά ή ενέσεις με κορτικοστεροειδές ή αναισθητικό. Άλλες θεραπείες όπως η ιοντοφόρηση, η οποία χρησιμοποιεί ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα και η ένεση με αλλαντοτοξίνη έχουν δοκιμαστεί από ορισμένους γιατρούς. Από την άλλη πλευρά, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνιστάται ως έσχατη λύση.

Πρόληψη του συνδρόμου

Δεδομένου ότι το σύνδρομο απιοειδούς μυός συνήθως προκαλείται από αθλήματα ή κινήσεις που καταπονούν επανειλημμένα τον απιοειδή μυ, όπως το τρέξιμο, η πρόληψη σχετίζεται συχνά με την καλή φόρμα. Αποφύγετε το τρέξιμο ή την άσκηση σε λόφους ή ανώμαλες επιφάνειες. Κάντε ζέσταμα σωστά πριν από τη δραστηριότητα και αυξήστε την ένταση σταδιακά. Χρησιμοποιήστε καλή στάση όταν τρέχετε, περπατάτε ή ασκείστε . Εάν εμφανιστεί πόνος, σταματήστε τη δραστηριότητα και ξεκουραστείτε μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος, ενώ εάν συνεχίσει να επιμένει επισκεφθείτε τον φυσικοθεραπευτή σας.