Καλέστε μας
22310-52420
Στείλτε μας μήνυμα
fysiocenter.xp@gmail.com
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Παρ: 07:00 - 21:00

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλείται από πίεση στο μέσο νεύρο. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια στενή δίοδος που περιβάλλεται από οστά και συνδέσμους στην πλευρά της παλάμης του χεριού. Όταν το μέσο νεύρο συμπιέζεται, προκαλούνται συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία στο χέρι.

Η ανατομία του καρπού, τα προβλήματα υγείας και πιθανώς οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών μπορούν να συμβάλουν στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Η σωστή θεραπεία συνήθως ανακουφίζει από το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα και αποκαθιστά τη λειτουργία του καρπού και των χεριών.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα συνήθως ξεκινούν σταδιακά και περιλαμβάνουν:

 • Μυρμήγκιασμα ή/και μούδιασμα: Μπορεί να παρατηρήσετε μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα δάχτυλα ή στο χέρι. Συνήθως επηρεάζονται ο αντίχειρας και ο δείκτης, ο μεσαίος ή ο παράμεσος, αλλά όχι το μικρό δάχτυλο. Μπορεί να νιώσετε μια αίσθηση σαν ηλεκτροπληξία σε αυτά τα δάχτυλα. Η αίσθηση μπορεί να ταξιδέψει από τον καρπό μέχρι το χέρι. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά ενώ κρατάτε ένα τιμόνι, τηλέφωνο ή εφημερίδα ή μπορεί να μας ξυπνήσουν από τον ύπνο. Πολλοί άνθρωποι «τινάζουν» τα χέρια τους για να προσπαθήσουν να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους. Επίσης, το αίσθημα του μουδιάσματος μπορεί να γίνει σταθερό με την πάροδο του χρόνου.
 • Αδυναμία: Μπορεί να αισθανθείτε αδυναμία στο χέρι και να ρίξετε αντικείμενα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο μούδιασμα στο χέρι ή στην αδυναμία των μυών του αντίχειρα, οι οποίοι ελέγχονται επίσης από το μέσο νεύρο.

Αιτίες

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλείται από πίεση στο μέσο νεύρο. Το μέσο νεύρο τρέχει από το αντιβράχιο μέσα από μια δίοδο στον καρπό (καρπιαίος σωλήνας) προς το χέρι. Παρέχει αίσθηση στην πλευρά της παλάμης του αντίχειρα και των δακτύλων, εκτός από το μικρό δάχτυλο. Παρέχει επίσης νευρικά σήματα για την κίνηση των μυών γύρω από τη βάση του αντίχειρα (κινητική λειτουργία).

Οτιδήποτε πιέζει ή ερεθίζει το μέσο νεύρο στον χώρο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Ένα κάταγμα καρπού μπορεί να περιορίσει τον καρπιαίο σωλήνα και να ερεθίσει το νεύρο, όπως και το πρήξιμο και η φλεγμονή που προκαλείται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πολλές φορές, δεν υπάρχει μεμονωμένη αιτία του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα. Μπορεί ένας συνδυασμός παραγόντων κινδύνου να συμβάλλει στην ανάπτυξη της πάθησης.

Παράγοντες κινδύνου

Διάφοροι παράγοντες έχουν συσχετιστεί με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Αν και μπορεί να μην προκαλούν άμεσα σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ερεθισμού ή βλάβης στο μέσο νεύρο.

 • Ανατομικοί παράγοντες: Ένα κάταγμα ή εξάρθρωση του καρπού ή αρθρίτιδα που παραμορφώνει τα μικρά οστά στον καρπό, μπορεί να αλλάξει τον χώρο μέσα στον καρπιαίο σωλήνα και να ασκήσει πίεση στο μέσο νεύρο. Τα άτομα που έχουν μικρότερους καρπιαίους σωλήνας μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
 • Φύλο: Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι γενικά πιο συχνό  στις γυναίκες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η περιοχή του καρπιαίου σωλήνα είναι σχετικά μικρότερη στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες.
 • Καταστροφές για τα νεύρα: Ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, αυξάνουν τον κίνδυνο βλάβης των νεύρων, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης στο μέσο νεύρο.
 • Φλεγμονώδεις καταστάσεις: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις που έχουν ένα φλεγμονώδες συστατικό μπορεί να επηρεάσουν την επένδυση γύρω από τους τένοντες στον καρπό και να ασκήσουν πίεση στο μέσο νεύρο.
 • Φάρμακα: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα και της χρήσης αναστροζόλης (Arimidex), ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
 • Ευσαρκία: Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
 • Τα υγρά του σώματος αλλάζουν: Η κατακράτηση υγρών μπορεί να αυξήσει την πίεση εντός του καρπιαίου σωλήνα, ερεθίζοντας το μέσο νεύρο. Αυτό είναι κοινό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη γενικά βελτιώνεται από μόνο του μετά την εγκυμοσύνη.
 • Άλλες ιατρικές καταστάσεις: Ορισμένες καταστάσεις, όπως η εμμηνόπαυση, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, η νεφρική ανεπάρκεια και το λεμφοίδημα, μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
 • Παράγοντες στο χώρο εργασίας: Η εργασία με δονούμενα εργαλεία ή σε γραμμή συναρμολόγησης που απαιτεί παρατεταμένη ή επαναλαμβανόμενη κάμψη του καρπού μπορεί να δημιουργήσει επιβλαβή πίεση στο μέσο νεύρο ή να επιδεινώσει την υπάρχουσα βλάβη του νεύρου, ειδικά εάν η εργασία γίνεται σε ψυχρό περιβάλλον.

Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία είναι αντικρουόμενα και αυτοί οι παράγοντες δεν έχουν αποδειχθεί ως άμεσες αιτίες του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Αρκετές μελέτες έχουν αξιολογήσει εάν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης υπολογιστή και του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι η χρήση του ποντικιού και όχι η χρήση πληκτρολογίου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά ποιοτικά και συνεπή στοιχεία που να υποστηρίζουν την εκτεταμένη χρήση υπολογιστή ως παράγοντα κινδύνου για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, αν και μπορεί να προκαλέσει διαφορετική μορφή πόνου στα χέρια.

Πρόληψη

Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες στρατηγικές για την πρόληψη του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, αλλά μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε το άγχος στα χέρια και τους καρπούς με αυτές τις μεθόδους:

 • Μειώστε τη δύναμή σας και χαλαρώστε τη λαβή σας: Εάν η εργασία σας περιλαμβάνει ταμειακή μηχανή ή πληκτρολόγιο, για παράδειγμα, πατήστε απαλά τα πλήκτρα. Για παρατεταμένο χειρόγραφο, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο στυλό με υπερμεγέθη, μαλακό προσαρμογέα λαβής και μελάνι που ρέει ελεύθερα.
 • Κάντε σύντομα, συχνά διαλείμματα: Τεντώστε απαλά και λυγίστε τα χέρια και τους καρπούς περιοδικά. Εναλλακτικές εργασίες όταν είναι δυνατόν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν χρησιμοποιείτε εξοπλισμό που δονείται ή που απαιτεί από εσάς να ασκήσετε μεγάλη δύναμη. Ακόμη και λίγα λεπτά κάθε ώρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
 • Προσέξτε τη φόρμα σας: Αποφύγετε να λυγίζετε τον καρπό σας μέχρι πάνω ή κάτω. Μια χαλαρή μεσαία θέση είναι η καλύτερη. Κρατήστε το πληκτρολόγιό σας στο ύψος του αγκώνα ή ελαφρώς χαμηλότερα.
 • Βελτιώστε τη στάση σας: Η λανθασμένη στάση του σώματος κυλά τους ώμους προς τα εμπρός, βραχύνοντας τους μύες του λαιμού και των ώμων και συμπιέζοντας τα νεύρα στον αυχένα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τους καρπούς, τα δάχτυλα και τα χέρια και μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα.
 • Αλλάξτε το ποντίκι του υπολογιστή σας: Βεβαιωθείτε ότι το ποντίκι του υπολογιστή σας είναι άνετο και δεν καταπονεί τον καρπό σας.
 • Κρατήστε τα χέρια σας ζεστά: Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε πόνο και δυσκαμψία στα χέρια εάν εργάζεστε σε ψυχρό περιβάλλον. Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία στην εργασία, φορέστε γάντια χωρίς δάχτυλα που κρατούν ζεστά τα χέρια και τους καρπούς.