Καλέστε μας
22310-52420
Στείλτε μας μήνυμα
fysiocenter.xp@gmail.com
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Παρ: 07:00 - 21:00

Φυσικοθεραπεία μετά το εγκεφαλικό

Ένα εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει αδυναμία ή παράλυση στη μία πλευρά του σώματός σας και προβλήματα με την κίνηση και την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων. Η φυσιοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να κινείστε ώστε να μπορείτε να μετακινηθείτε. Μερικοί τύποι προβλημάτων που αντιμετωπίζονται με φυσιοθεραπεία μετά από εγκεφαλικό περιλαμβάνουν μυϊκή δυσκαμψία και σπαστικότητα, προβλήματα με την κίνηση και την ισορροπία και πόνο στις αρθρώσεις.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η φυσιοθεραπεία μετά από εγκεφαλικό;

Οι φυσιοθεραπευτές συχνά συνεργάζονται με άλλους επαγγελματίες για να σας βοηθήσουν με το φάσμα των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει το εγκεφαλικό. Μπορεί να σας βοηθήσουν εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατροί, νοσηλευτές και κοινωνικοί λειτουργοί. Αυτό ονομάζεται διεπιστημονική ομάδα ή ομάδα εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ορισμένοι φυσιοθεραπευτές ειδικεύονται σε καταστάσεις που προκαλούνται από αλλαγές στον εγκέφαλο, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες νευρολογικές παθήσεις όπως η εγκεφαλική βλάβη. Μπορούν να είναι γνωστοί ως νευροφυσιοθεραπευτές ή νευρολογικοί φυσιοθεραπευτές.

Νευροπλαστικότητα και αποκατάσταση

Μετά από ένα εγκεφαλικό, ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να αναπτύξει νέα κύτταρα για να αντικαταστήσει αυτά που έχουν υποστεί βλάβη, αλλά ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να αναδιοργανώνει τα άθικτα κύτταρά του και να αναπληρώνει ό,τι έχει χαθεί. Αυτό ονομάζεται νευροπλαστικότητα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να καθοδηγηθεί από την αποκατάσταση που λαμβάνετε μετά το εγκεφαλικό σας και ο φυσιοθεραπευτής σας θα παράσχει καθοδήγηση από ειδικούς για το πώς να μάθετε ξανά την κίνηση και να ανακτήσετε τη λειτουργία των άκρων σας.

Τύποι κινητικών προβλημάτων που αντιμετωπίζονται με φυσικοθεραπεία

Ένα εγκεφαλικό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να κινηθείτε και να μετακινηθείτε με διάφορους τρόπους. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία ή παράλυση στη μία πλευρά
  • Αλλαγές στην αίσθηση, όπως βαριά άκρα και μούδιασμα
  • Προβλήματα ισορροπίας
  • Πόνος στις αρθρώσεις και μερική εξάρθρωση
  • Μυϊκή δυσκαμψία ή μυϊκοί σπασμοί γνωστοί ως σπαστικότητα

Συχνές ερωτήσεις:

Πότε μπορεί να ξεκινήσει η φυσιοθεραπεία;

Από 24 ώρες μετά από ένα εγκεφαλικό, θα σας ενθαρρύνουν να σηκωθείτε, περίπου όσο μπορείτε, είτε συνεχίζετε με τις προηγούμενες δραστηριότητές σας είτε απλά κάθεστε σε μια καρέκλα.

Στα αρχικά στάδια, η φυσιοθεραπεία επικεντρώνεται στην πρόληψη των επιπλοκών και στη βοήθεια της ανάρρωσής σας. Αργότερα, μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους που θα σας επιτρέψουν να κάνετε πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς, όπως να μπαίνετε και να σηκώνεστε από το κρεβάτι ή να κάνετε αθλήματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξοπλισμό ή να βρείτε διαφορετικά μοτίβα κινήσεων για να ολοκληρώσετε μια εργασία. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε μια δραστηριότητα ή μια εργασία, ώστε να μπορείτε να την κάνετε ανεξάρτητα.

Πού θα γίνει;

Εάν εισήχθητε στο νοσοκομείο μετά από το εγκεφαλικό σας, η φυσιοθεραπεία σας θα ξεκινήσει στην πτέρυγα εγκεφαλικών επεισοδίων. Μόλις είστε έτοιμοι, θα πρέπει να προχωρήσετε σε πιο δραστήριες συνεδρίες, κάτι που μπορεί να συμβεί στο κέντρο του φυσικοθεραπευτηρίου.

Πότε θα τελειώσει η θεραπεία μου;

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν γρήγορα τις πρώτες εβδομάδες μετά το εγκεφαλικό τους. Μετά από περίπου τρεις μήνες, η ανάρρωση συνήθως επιβραδύνεται.

Όταν ξεκινάτε τη φυσιοθεραπεία, βάζετε στόχους και σχεδιάζετε ασκήσεις με τον θεραπευτή. Θα πρέπει να κάνετε θεραπεία για όσο διάστημα τη χρειάζεστε. Η θεραπεία μπορεί να τελειώσει όταν έχετε επιτύχει τους στόχους σας, όπως το περπάτημα ή τη βελτίωση της ισορροπίας σας. Μπορεί επίσης να τελειώσει εάν ο θεραπευτής εκτιμήσει ότι η περαιτέρω θεραπεία δεν θα σας ωφελήσει, επειδή η θεραπεία δεν σας βοηθά να σημειώσετε πρόοδο. Ανά πάσα στιγμή, εάν προκύψουν νέα προβλήματα ή επανέλθουν παλιά, μπορείτε να το συζητήσετε με τον φυσιοθεραπευτή σας. 

Αμέσως μετά από εγκεφαλικό

Μετά το εγκεφαλικό σας, θα πρέπει να αξιολογηθείτε από φυσιοθεραπευτή το συντομότερο δυνατό μετά την εισαγωγή σας στο νοσοκομείο. Αυτή η αξιολόγηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τυχόν προβλήματα υγείας που είχατε πριν από το εγκεφαλικό σας. Θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι τυχόν προβλήματα κίνησης εντοπίζονται στην αρχή, έτσι ώστε να μπορεί να οργανωθεί η φροντίδα που θα σας δώσει κάθε ευκαιρία να κάνετε μια καλή ανάκαμψη.

Η καλή φροντίδα τις πρώτες μέρες είναι σημαντική για να αποτρέψει τη δυσκαμψία των αρθρώσεων ή το σφίξιμο των μυών. Ένας θεραπευτής θα σας συμβουλεύσει για το πώς να νιώσετε άνετα και να μετακινηθείτε αν η κινητικότητά σας είναι περιορισμένη. Μπορούν να σας συμβουλέψουν για το πότε και πώς μπορείτε να σηκωθείτε και για το ποιος εξοπλισμός (όπως μπαστούνι ή νάρθηκας) μπορεί να σας βοηθήσει.

Εάν έχετε μονόπλευρη παράλυση, η σωστή τοποθέτηση είναι σημαντική για την αποφυγή σπασμού ή τραυματισμού. Εάν δεν μπορείτε να κινηθείτε, θα χρειαστείτε ένα ειδικό στρώμα και οι νοσοκόμες μπορεί να χρειαστεί να σας βοηθήσουν να αλλάζετε θέση σε τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως κάθε δύο ώρες) για την πρόληψη των ελκών πίεσης.

Εάν δεν μπορείτε να κινηθείτε, μπορεί να σας χορηγηθεί φυσιοθεραπεία στο στήθος για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας καθαρούς. Εάν είναι δυνατόν, θα βοηθήσει το να καθίσετε σε μια καρέκλα, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή θρόμβων αίματος στα πόδια σας, θα βελτιώσει την αναπνοή σας και θα βοηθήσει στην ανάρρωσή σας.

Μετακίνηση ξανά

Όσο περισσότερη θεραπεία έχετε και όσο πιο δραστήριοι είστε μετά από εγκεφαλικό, τόσο το καλύτερο. Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν να λαμβάνετε τουλάχιστον 45 λεπτά από κάθε τύπο θεραπείας που χρειάζεστε ανά ημέρα για όσο διάστημα τη χρειάζεστε.

Μόλις είστε ιατρικά σταθεροί, ο στόχος θα είναι να κινηθείτε και να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερα για τον εαυτό σας, το συντομότερο δυνατό. Ανάλογα με το πόσα μπορείτε να κάνετε, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μετακίνηση γύρω από το κρεβάτι σας και μετά από κρεβάτι σε καρέκλα. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ισορροπία σε όρθια στάση και περπάτημα με και χωρίς υποστήριξη. Για πολλούς ανθρώπους αυτή είναι μια σταδιακή διαδικασία και είναι σημαντικό να κάνετε κάθε βήμα σωστά, ώστε να είστε ασφαλείς και να ανακτήσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Είναι σημαντικό να σηκωθείτε από το κρεβάτι όσο το δυνατόν συντομότερα, ακόμα κι αν αυτό είναι απλώς για να καθίσετε σε μια καρέκλα. Η κίνηση βοηθά την ισορροπία σας, βοηθά την αναπνοή και τη φροντίδα του δέρματος και αποτρέπει τους θρόμβους αίματος στα πόδια σας. Ο φυσιοθεραπευτής θα σας συμβουλεύσει για τον καλύτερο τύπο καρέκλας για εσάς.

Εάν δεν μπορείτε να σταθείτε, ο φυσιοθεραπευτής και οι νοσοκόμες θα χρησιμοποιήσουν ένα ανυψωτικό για να σας βοηθήσουν να σταθείτε στα πόδια σας. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να στηρίξετε το δικό σας βάρος και να ενθαρρύνετε τους μύες του κορμού, των γοφών και των ποδιών σας να λειτουργήσουν. Ο θεραπευτής σας μπορεί να μην σας ενθαρρύνει να περπατήσετε αμέσως εάν χρειάζεστε χρόνο για να ανακτήσετε τη δύναμη και την αντοχή σας.

Ασκήσεις

Κατά τη διάρκεια της φυσιοθεραπείας μπορείτε να κάνετε ασκήσεις για να δυναμώσετε τους αδύναμους μύες και να χτίσετε την αντοχή σας. Οι ασκήσεις διατάσεων μπορούν να μειώσουν τη δυσκαμψία των μυών και των αρθρώσεων. Μπορείτε επίσης να εργαστείτε σε συγκεκριμένες δεξιότητες που πρέπει να βελτιώσετε. Για παράδειγμα, εάν δυσκολεύεστε να διατηρήσετε την ισορροπία σας, μπορεί να σας ζητηθεί να σηκωθείτε πολύ. Εάν δυσκολεύεστε να σηκώσετε το χέρι σας, θα χρειαστεί να κάνετε δραστηριότητες που σας κάνουν να σηκώνετε και να χρησιμοποιείτε το χέρι σας. Εάν δυσκολεύεστε να περπατήσετε, πρέπει να περπατήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολύ τύποι άσκησης, οι οποίοι πιθανότατα να σας προταθούν από τον φυσικοθεραπευτή σας, πάντα με βάση τις ανάγκες σας.