Φυσιοθεραπεία και κατάγματα
Το κάταγμα ή το σπάσιμο ενός οστού είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός σε όλη την παιδική και ενήλικη ζωή, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά τα κατάγματα επουλώνονται χωρίς προβλήματα.
Το ποσοστό του κατάγματος αυξάνεται με την ηλικία και είναι μεγαλύτερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Η πλειονότητα των καταγμάτων θα αντιμετωπιστεί με γύψο, νάρθηκα ή ελάχιστη παρέμβαση για να ακινητοποιηθεί (να κρατηθεί το κάταγμα ακίνητο) το κάταγμα για άνεση και για την προστασία του ενώ επουλώνεται. Ένας μικρότερος αριθμός μπορεί να απαιτεί μια διαδικασία για να τεθεί το σπασμένο οστό στη σωστή θέση, ώστε να επουλωθεί σωστά.
Τι είναι το κάταγμα και γιατί συμβαίνει;
Το κάταγμα είναι μια ρωγμή ή σπάσιμο ενός οστού. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα σπάσιμο είναι χειρότερο από ένα κάταγμα ή το αντίστροφο, ωστόσο η λέξη κάταγμα είναι απλώς ο ιατρικός όρος για μια ρωγμή των οστών ή ένα σπάσιμο.
Ένα οστό κανονικής ποιότητας ή αντοχής θα σπάσει λόγω ασυνήθιστων ή υπερβολικών δυνάμεων ή τάσεων που διέρχονται από το οστό. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος ή τραύματος ή μιας ξαφνικής αλλαγής στη δραστηριότητα. Ανώμαλο οστό, όπως οστεοπορωτικό οστό ή οστό που έχει εξασθενήσει από άλλη ιατρική πάθηση, μπορεί να σπάσει όταν ασκούνται φυσιολογικές δυνάμεις. Αυτά μπορεί να συμβούν με ελάχιστο τραύμα ή δεν έχουν γνωστή αιτία. Αν και το οστεοπορωτικό οστό μπορεί να σπάσει πιο εύκολα, θα πρέπει να επουλωθεί εντός των κανονικών χρονικών πλαισίων.
Αν και τα αίτια των καταγμάτων ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και τη δραστηριότητα, η πτώση είναι μια κύρια αιτία καταγμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω αθλητισμού, ατυχημάτων ή δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής.
Ποιοι είναι οι τύποι καταγμάτων;
Υπάρχουν πολλοί τύποι καταγμάτων:
Τα απλά μη μετατοπισμένα κατάγματα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος κατάγματος όπου το οστό είναι σπασμένο αλλά εξακολουθεί να είναι σε καλή θέση. Τα κατάγματα Greenstick είναι εκεί όπου το οστό σπάει στη μία πλευρά. Αυτά παρατηρούνται συνήθως στα παιδιά, καθώς τα οστά είναι πιο εύκαμπτα. Τα κατάγματα της πόρπης είναι επίσης κοινά σε παιδιά όπου το οστό μόνο τσακίζει ή πόρπη.
Η θεραπεία για όλα τα παραπάνω κατάγματα συνήθως περιλαμβάνει μόνο γύψο ή νάρθηκα.
Ένα κάταγμα που προκαλείται από επαναλαμβανόμενο στρες ονομάζεται κάταγμα στρες και όταν προκαλούνται από υποκείμενο νόσημα ονομάζονται παθολογικά κατάγματα .
Τα πιο πολύπλοκα κατάγματα περιλαμβάνουν μετατοπισμένα κατάγματα , όπου το οστό δεν είναι σε θέση και χρειάζεται να ευθυγραμμιστεί εκ νέου. ανοιχτά κατάγματα , όπου το δέρμα έχει σπάσει από το κάταγμα ή τον τραυματισμό. εξαρθρήματα κατάγματος όπου το κάταγμα έχει προκαλέσει την εξάρθρωση της άρθρωσης και τα θρυμματισμένα κατάγματα είναι εκεί όπου το κάταγμα είναι σε πολλά κομμάτια. Αυτά τα πιο πολύπλοκα κατάγματα συνήθως απαιτούν μια διαδικασία από έναν ειδικό ορθοπεδικό για να ευθυγραμμιστεί και να σταθεροποιηθεί το κάταγμα. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται μεταλλικές πλάκες, βίδες ή καρφιά και περιστασιακά μπορεί να απαιτείται αντικατάσταση της άρθρωσης
Λιγότερο συχνά, εάν ένα άτομο έχει ήδη μια μεταλλική πλάκα στο οστό του ή μια τεχνητή άρθρωση, μπορεί να υποστεί κάταγμα στο τέλος της αντικατάστασης του μετάλλου ή της άρθρωσης. Αυτό ονομάζεται περι-προσθετικό κάταγμα.
Πως μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει στο κάταγμα;
Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να σας βοηθήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαχείρισης του κατάγματος σας, τη στιγμή της διάγνωσης, της θεραπείας και της αποκατάστασης έως την ανάρρωση. Εάν υποψιαστούν ότι μπορεί να έχετε κάταγμα στην αρχική αξιολόγηση ή εάν δεν προχωρήσετε όπως αναμενόταν, μπορούν να σας στείλουν για ακτινογραφία για να ελέγξουν για ενδείξεις κατάγματος.
Εάν έχετε κάταγμα, μπορούν να εφαρμόσουν κατάλληλο γύψο, νάρθηκα ή νάρθηκα αφού μιλήσετε με το γιατρό σας ή πριν πάτε στον γιατρό σας για επανεξέταση. Ο φυσιοθεραπευτής σας θα σας συμβουλεύσει επίσης πώς να μειώσετε το πρήξιμο και να φροντίσετε τον γύψο, τον νάρθηκα ή τον νάρθηκα σας και θα σας κάνει ασκήσεις για να αποτρέψετε τη δυσκαμψία άλλων αρθρώσεων. Θα σας δώσουν προειδοποιήσεις σχετικά με το τι πρέπει να προσέχετε σχετικά με τον αυξημένο πόνο, το πρήξιμο, τους παλμούς ή τις καρφίτσες και τις βελόνες και πώς να ανακουφίσετε αυτά τα συμπτώματα και τυχόν προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν. Εάν ο τραυματισμός αφορά τον αστράγαλο ή το πόδι σας, μπορούν να σας παρέχουν βοηθήματα βάδισης όπως πατερίτσες και θα σας καθοδηγήσουν για τη σωστή χρήση τους.
Ενώ το κάταγμά σας θεραπεύεται, ο φυσιοθεραπευτής σας μπορεί να προσαρμόσει ή να αλλάξει τον γύψο ή τον νάρθηκα σας όπως απαιτείται και να παρακολουθεί πώς αντιμετωπίζετε τον τραυματισμό και τις ασκήσεις σας. Όταν έρθει η ώρα να αφαιρέσετε το γύψο ή τον νάρθηκα σας, μπορούν να σας δώσουν εξατομικευμένες ασκήσεις και συμβουλές για το τι να περιμένετε σε αυτό το πρώιμο στάδιο αποκατάστασης. Καθώς βελτιώνεστε, θα προχωρούν στις ασκήσεις σας για να βοηθήσουν στην πλήρη αποκατάσταση.
Φυσιοθεραπεία και πρόληψη καταγμάτων
Οι φυσιοθεραπευτές βοηθούν τους ανθρώπους να παραμείνουν δραστήριοι και ενθαρρύνουν τον υγιεινό τρόπο ζωής. Η παραμονή δραστήρια και η ολοκλήρωση ασκήσεων φόρτωσης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συχνότητα των καταγμάτων σε άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση. Υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της βελτίωσης της δύναμης και της ισορροπίας και της μείωσης των πτώσεων, που τελικά μειώνουν τα κατάγματα.
Φυσιοθεραπεία και ανάρρωση μετά από ένα κάταγμα
Η φυσιοθεραπεία έχει μεγάλο ρόλο στο να σας βοηθήσει να κάνετε μια ταχύτερη και πληρέστερη λειτουργική ανάρρωση από το κάταγμά σας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας, μπορεί να έχετε ακινητοποιηθεί σε γύψο, νάρθηκα ή νάρθηκα, που μπορεί να προκαλέσει ακαμψία στις αρθρώσεις κοντά στο κάταγμα. Ακόμα κι αν δεν τοποθετηθεί σε γύψο ή νάρθηκα, μπορεί να είχατε περιορισμούς στην κίνησή σας, όπως κάταγμα ώμου ή κάταγμα αστραγάλου που φέρει βάρος, που προκαλεί τόσο ακαμψία της άρθρωσης όσο και απώλεια μυϊκής δύναμης.
Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η πρώιμη κίνηση υπό την επίβλεψη ενός φυσιοθεραπευτή σε ορισμένα συγκεκριμένα κατάγματα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένης ακαμψίας που μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διαδικασία επούλωσης του κατάγματος.
Αποκατάσταση
Ο χρόνος ανάρρωσης θα ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού σας, ειδικά εάν έχετε επηρεαστεί πολλές περιοχές του σώματός σας. Στην περίπτωση ενός απλού κατάγματος καρπού ή αστραγάλου, η βασική επούλωση του κατάγματος θα συμβεί τις πρώτες έξι εβδομάδες. Στη συνέχεια, πρέπει να ανακτήσετε το εύρος κίνησης και τη δύναμή σας και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να υπάρχει περιορισμός σε ορισμένες δραστηριότητες όπως το άθλημα επαφής. Αναμένεται ότι θα επιστρέψετε στις περισσότερες δραστηριότητες στις 12 εβδομάδες, αλλά μπορεί να περάσουν 6-12 μήνες μέχρι να νιώσετε ότι έχετε κάνει πλήρη αποκατάσταση.