Καλέστε μας
22310-52420
Στείλτε μας μήνυμα
fysiocenter.xp@gmail.com
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Παρ: 07:00 - 21:00

Κήλη δίσκου: αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Μια κήλη δίσκου εμφανίζεται όταν ο χόνδρος που μοιάζει με μαξιλάρι (ο δίσκος) μεταξύ των οστών της σπονδυλικής στήλης σκίζεται και ο πυρήνας του δίσκου που μοιάζει με ζελατίνη διαρρέει. Επίσης, μπορεί να προκληθεί από ξαφνικό τραύμα ή από μακροχρόνια πίεση στη σπονδυλική στήλη.

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει συχνότερα άτομα ηλικίας 30 έως 50 ετών. Η επανειλημμένη άρση, η συμμετοχή σε αθλήματα που φέρουν βάρος, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κακή στάση του σώματος είναι όλοι παράγοντες κινδύνου για κήλη δίσκου. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση και ανταποκρίνεται καλύτερα στη φυσικοθεραπεία. Οι φυσιοθεραπευτές σχεδιάζουν εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας για να βοηθήσουν τα άτομα με κήλη δίσκου να ανακτήσουν την κανονική τους κίνηση, να μειώσουν τον πόνο και να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες.

Τι είναι μια κήλη δίσκου και πως μπορεί να εμφανιστεί;

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33 σπονδύλους (οστά) στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλο. Ανάμεσα σε κάθε σπόνδυλο υπάρχει ένα κομμάτι χόνδρου που μοιάζει με μαξιλάρι που ονομάζεται «μεσοσπονδύλιος δίσκος». Φανταστείτε τον δίσκο σαν ντόνατ:

  • Το εξωτερικό τμήμα του ντόνατ είναι μια ελαστική ουσία (το “innulus fibrosus” ή AF)
  • Μια ουσία που μοιάζει με ζελατίνη γεμίζει την «τρύπα» στο ντόνατ (το «nucleus pulposus» ή NP)

Σε άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών, ο δίσκος είναι μαλακός, εύκαμπτος και απορροφά εξαιρετικά καλά τους κραδασμούς. Ωστόσο, καθώς τα άτομα γερνούν, ο δίσκος μπορεί να χάσει κάποια ευελιξία. Εάν ασκηθεί πίεση στη σπονδυλική στήλη, το εξωτερικό μέρος του δίσκου (AF) μπορεί να σκιστεί και ο πυρήνας που μοιάζει με ζελατίνη (NP) διαρρέει μέσα από τη σχισμή. Αυτή η διαρροή ή η διόγκωση, της ζελατίνης ονομάζεται κήλη δίσκου. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η διαρροή NP μπορεί να διαρρεύσει έξω από τη σπονδυλική στήλη.

Οι τραυματισμοί που προκαλούν κήλη μπορεί να εμφανιστούν γρήγορα ή να αναπτυχθούν αργά με την πάροδο του χρόνου.

  • Ένας ξαφνικός τραυματισμός μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο σηκώνει κάτι ενώ βρίσκεται σε κακή θέση. Αυτή η δράση καταπονεί τη σπονδυλική στήλη και προκαλεί ξαφνική ρήξη του εξωτερικού τμήματος ενός δίσκου.
  • Ένας αργός τραυματισμός μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της καθιστικής ή όρθιας στάσης με κακή στάση του σώματος (κατολίσθηση προς τα εμπρός) για ώρες, εβδομάδες ή χρόνια, αργά υπερβολικό τέντωμα ή σκίσιμο του εξωτερικού τμήματος ενός δίσκου.

Η πιο κοινή περιοχή της σπονδυλικής στήλης για την εμφάνιση κήλη δίσκου είναι ακριβώς κάτω από το επίπεδο της μέσης. Επίσης, οι δισκοκήλες εμφανίζονται συχνά στον αυχένα.

Συμπτώματα

Μια κήλη δίσκου μπορεί να προκαλέσει πόνο, σφίξιμο, μούδιασμα, αδυναμία ή μυρμήγκιασμα στο λαιμό, την πλάτη, τα χέρια ή τα πόδια. Εάν ο διογκωμένος ή διαρρέοντας δίσκος πιέσει ένα κοντινό νεύρο, μπορεί να προκληθεί πόνος ή μυϊκή αδυναμία. Εάν ο διογκωμένος ή διαρρέοντας δίσκος δεν πιέσει ένα νεύρο, ενδέχεται να μην εμφανιστεί πόνος ή αναπηρία. Αν και ο πόνος στην πλάτη ή στον αυχένα μπορεί να προκληθεί από κήλη δίσκου, μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες. Ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να εξετάσει και να αποκλείσει άλλες πιθανές καταστάσεις.

Εάν μια κήλη δίσκου πιέζει έντονα ένα νεύρο ή πιέζει το νωτιαίο μυελό, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να ανακουφιστεί αμέσως αυτή η πίεση. Ο φυσιοθεραπευτής είναι σε θέση να βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν συμβαίνει κάποια από αυτές τις καταστάσεις και θα συνεργαστεί στενά με τον γιατρό και τον χειρουργό σας για να καθορίσει τη σωστή θεραπεία.

Ο τύπος και η εντόπιση των συμπτωμάτων σας εξαρτώνται από τη θέση και την κατεύθυνση της κήλης του δίσκου και την ποσότητα πίεσης στα κοντινά νεύρα.

Μια κήλη δίσκου μπορεί να μην προκαλεί καθόλου πόνο ή μπορεί να προκαλέσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • πόνος στον αυχένα, την πλάτη, τη μέση, τα χέρια ή τα πόδια
  • αδυναμία κάμψης ή περιστροφής του λαιμού ή της πλάτης
  • μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο λαιμό, τους ώμους, τα χέρια, τα χέρια, τους γοφούς, τα πόδια ή τα πόδια
  • αδυναμία στα χέρια ή στα πόδια
  • αυξημένος πόνος κατά το βήχα, το φτέρνισμα ή την καθιστή θέση
  • αδυναμία να σταθείτε όρθιοι
  • το να είστε «κολλημένοι» σε μια θέση, όπως π.χ. σκυμμένοι μπροστά ή γερμένοι στο πλάι
  • δυσκολία να σηκωθεί από μια καρέκλα
  • αδυναμία παραμονής σε 1 θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως καθιστή ή όρθια θέση, λόγω πόνου
  • πόνος ο οποίος επιδεινώνεται τις πρωινές ώρες κατά το ξύπνημα

Σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, ο πυρήνας του δίσκου που μοιάζει με ζελατίνη (NP) μπορεί να γίνει ξηρός και λιγότερο μαλακός, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να διαρρεύσει ή να κήλη. Αυτή η επιδείνωση, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε άλλες καταστάσεις που προκαλούν πόνο, όπως η εκφυλιστική νόσος του δίσκου και η εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων.

Διάγνωση

Ο φυσιοθεραπευτής σας θα πραγματοποιήσει μια διεξοδική αξιολόγηση που περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού της υγείας σας. Ο φυσιοθεραπευτής σας θα σας κάνει επίσης λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τον τραυματισμό σας, όπως:

  • πώς και πότε ξεκίνησε ο πόνος;
  • ποια ώρα της ημέρας είναι χειρότερο;
  • τι είδους ενόχληση νιώθετε και πού τη νιώθετε;
  • τι δεν μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή, στην καθημερινότητά σας, λόγω του πόνου;

Ο φυσικοθεραπευτής σας θα πραγματοποιήσει εξετάσεις στο σώμα σας για να εντοπίσει σωματικά προβλήματα, όπως:

  • δυσκολία στην κίνηση
  • αδυναμία ή σφίξιμο στους μύες
  • απώλεια της αίσθησης του δέρματος σε ορισμένες περιοχές (μούδιασμα)
  • απώλεια αντανακλαστικών
  • δυσκαμψία της άρθρωσης
  • κακή στάση του σώματος
  • δυσκολία στο περπάτημα

Εάν ο φυσιοθεραπευτής σας εντοπίσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω προβλήματα, η θεραπεία φυσικοθεραπείας μπορεί να ξεκινήσει αμέσως, για να σας βοηθήσει να πάρετε το δρόμο προς την ανάκαμψη και να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες.

Η συμβολή ενός φυσικοθεραπευτή

Η συντηρητική φροντίδα (όπως η φυσικοθεραπεία) συχνά παράγει καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία μιας κήλης δίσκου από τη χειρουργική επέμβαση ή τα φάρμακα για τον πόνο.

Ο φυσιοθεραπευτής σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να σχεδιάσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα θεραπείας που θα επιταχύνει την ανάρρωσή σας. Η φυσικοθεραπεία θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε στον κανονικό τρόπο ζωής και τις δραστηριότητές σας. Ο χρόνος που χρειάζεται για να επουλωθεί η πάθηση ποικίλλει, αλλά τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουν ορατά σε 2 έως 8 εβδομάδες ή λιγότερο, όταν εφαρμοστεί μια σωστή στάση, μείωση του πόνου, διάταση και πρόγραμμα ενδυνάμωσης.

Ο φυσικοθεραπευτής σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να:

  • Μειώσετε τον πόνο και άλλα συμπτώματα. Ο φυσιοθεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς να αποφύγετε ή να τροποποιήσετε τις δραστηριότητες που προκάλεσαν τον τραυματισμό, ώστε να ξεκινήσει η θεραπεία. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικούς τύπους θεραπειών και τεχνολογιών για να ελέγξει και να μειώσει τον πόνο και τα συμπτώματά σας.
  • Βελτιώσετε τη στάση του σώματος. Εάν ο φυσιοθεραπευτής σας διαπιστώσει ότι η κακή στάση του σώματος έχει συμβάλει στην κήλη του δίσκου σας, θα σας διδάξει πώς να βελτιώσετε τη στάση σας ώστε να μειωθεί η πίεση στην τραυματισμένη περιοχή, να ξεκινήσει η επούλωση και να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
  • Βελτιώσετε την κίνηση. Ο φυσιοθεραπευτής σας θα επιλέξει συγκεκριμένες δραστηριότητες και θεραπείες για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης σε τυχόν δύσκαμπτες αρθρώσεις. Αυτά μπορεί να ξεκινήσουν με «παθητικές» κινήσεις που εκτελεί ο φυσιοθεραπευτής για να κινήσετε τη σπονδυλική σας στήλη και να προχωρήσουν σε «ενεργητικές» ασκήσεις και διατάσεις που κάνετε μόνοι σας.
  • Βελτιώσετε την ευελιξία. Ο φυσιοθεραπευτής σας θα καθορίσει εάν κάποιος από τους εμπλεκόμενους μύες είναι σφιγμένος, θα αρχίσει να σας βοηθά να τους τεντώσετε και θα σας διδάξει πώς να τους τεντώσετε.
  • Βελτιώσετε τη δύναμη. Εάν ο φυσιοθεραπευτής σας βρει αδύναμους ή τραυματισμένους μύες, θα επιλέξει και θα σας διδάξει τις σωστές ασκήσεις για να αποκατασταθεί σταθερά η δύναμη και η ευκινησία σας. Για κήλες δίσκου αυχένα και πλάτης, η «ενδυνάμωση του πυρήνα» χρησιμοποιείται συνήθως για την αποκατάσταση της δύναμης και του συντονισμού των μυών γύρω από την πλάτη, τους γοφούς, την κοιλιά και τη λεκάνη σας.
  • Βελτιώσετε την αντοχή. Η αποκατάσταση της μυϊκής αντοχής είναι σημαντική μετά από έναν τραυματισμό. Ο φυσικοθεραπευτής σας θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων για να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την αντοχή που είχατε πριν από τον τραυματισμό και να τη βελτιώσετε.
  • Μάθετε ένα πρόγραμμα για το σπίτι. Ο φυσιοθεραπευτής σας θα σας διδάξει ασκήσεις ενδυνάμωσης, διατάσεων και μείωσης του πόνου για να κάνετε στο σπίτι. Αυτές οι ασκήσεις θα είναι συγκεκριμένες για τις ανάγκες σας. εάν τα κάνετε όπως σας έχει συστήνει ο φυσιοθεραπευτής σας, μπορείτε να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας.
  • Επιστρέψετε στις δραστηριότητες σας. Ο φυσικοθεραπευτής σας θα συζητήσει τα επίπεδα δραστηριότητάς σας μαζί σας και θα τα χρησιμοποιήσει για να θέσετε τους στόχους αποκατάστασης της εργασίας, του αθλητισμού και της οικιακής σας ζωής. Το θεραπευτικό σας πρόγραμμα θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας με τον ασφαλέστερο, ταχύτερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο.

Μόλις φύγει ο πόνος σας, θα είναι σημαντικό για εσάς να συνεχίσετε τις νέες σας συνήθειες στάσης και κίνησης για να διατηρήσετε την πλάτη σας υγιή και χωρίς πόνο. Καθώς και για να αποτραπεί κάθε πιθανό σενάριο υποτροπής.