Καλέστε μας
22310-52420
Στείλτε μας μήνυμα
fysiocenter.xp@gmail.com
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Παρ: 07:00 - 21:00

Αιτίες και φροντίδα για τη χρόνια οσφυαλγία

Πολλοί άνθρωποι θα βιώσουν πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ενώ, ο προσωρινός πόνος στην πλάτη είναι φυσικός και υποχωρεί από μόνος του, ο χρόνιος πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι πιο σοβαρός. Η θεραπεία του χρόνιου πόνου στην πλάτη θα εξαρτηθεί από τη βασική του αιτία.

Τι είναι η χρόνια οσφυαλγία;

Υπάρχουν τρεις τύποι για τον πόνο στην πλάτη:

  • Η οξεία οσφυαλγία διαρκεί λιγότερο από ένα μήνα
  • Η υποξεία οσφυαλγία διαρκεί πάνω από ένα μήνα, αλλά λιγότερο από τρεις μήνες
  • Η χρόνια οσφυαλγία διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες

Εάν ο πόνος διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες ή προκαλεί ακραία ενόχληση, μιλήστε αμέσως με έναν γιατρό. Θα εντοπίσει το πρόβλημα στις τέσσερις κύριες περιοχές της πλάτης σας (λαιμός, άνω μέρος της πλάτης, κάτω μέρος της πλάτης και ουρά). Η γνώση της θέσης και της διάρκειας του πόνου στην πλάτη σας θα βοηθήσει τον γιατρό να προσδιορίσει την παθολογία του προβλήματος.

Συνήθεις αιτίες

Το να στέκεστε, να κάθεστε ή να σηκώνετε με κακή στάση για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση της σπονδυλικής σας στήλης.

Μια κήλη δίσκου μπορεί να είναι πολύ επώδυνη. Αυτό συμβαίνει όταν το εσωτερικό στρώμα του δίσκου προεξέχει στο εξωτερικό στρώμα. Ενώ, οι δισκοκήλες εμφανίζονται συνήθως στο κάτω μέρος της πλάτης, μπορούν επίσης να εμφανιστούν στον αυχένα. Εάν πάσχετε από κήλη δίσκου, μπορεί να αισθανθείτε έναν οξύ πόνο να χτυπά το πόδι σας.

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από πολλές μικρές αρθρώσεις που συνδέουν κάθε σπόνδυλο. Η φλεγμονή σε αυτές τις αρθρώσεις μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία και πόνο. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως οστεοαρθρίτιδα.

Η σπονδυλική στένωση εμφανίζεται συνήθως καθώς γερνάμε. Όταν η σπονδυλική στήλη στενεύει, ασκείται πίεση στον νωτιαίο μυελό και στα νεύρα. Ένα από τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης είναι ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης που μπορεί να νεκρώσει το ένα ή και τα δύο πόδια.

Άλλες σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη περιλαμβάνουν:

  • Κάταγμα σπονδύλων (λόγω σοβαρού τραύματος)
  • Οστεομυελίτιδα
  • Μεταστατικός καρκίνος

Θεραπεία

Η σωστή ευθυγράμμιση της μυοσκελετικής δομής του σώματος, ειδικά της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αυτοθεραπευθεί χωρίς τη χρήση φαρμάκων ή επεμβατικών χειρουργικών επεμβάσεων.

Η φυσικοθεραπεία είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου στην πλάτη. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, στην αποκατάσταση της λειτουργίας και της κίνησης και στην προώθηση της επούλωσης.