Καλέστε μας
22310-52420
Στείλτε μας μήνυμα
fysiocenter.xp@gmail.com
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Παρ: 07:00 - 21:00

Τα οφέλη της φυσικοθεραπείας για τον διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή, χρόνια μεταβολική πάθηση που οδηγεί σε ασυνήθιστα υψηλό σάκχαρο στο αίμα. 

Για να λειτουργήσει σωστά το σώμα μας, πρέπει να μετατρέψουμε τη γλυκόζη από τα τρόφιμα σε ενέργεια. Η ινσουλίνη είναι η βασική ορμόνη στο σώμα μας που ελέγχει αυτή τη διαδικασία. Η ινσουλίνη παράγεται από το πάγκρεας και επιτρέπει στη γλυκόζη που παίρνουμε από τα τρόφιμα να απορροφηθεί από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα του σώματος. Σε κάποιον με διαβήτη, αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να συμβεί και αντί να απορροφηθεί η γλυκόζη από τα τρόφιμα παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη και η γλυκόζη δεν μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια. Αυτός είναι γνωστός ως διαβήτης τύπου 1 και αντιπροσωπεύει περίπου το 10% όλων των περιπτώσεων διαβήτη. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να αναπληρώσουν την ινσουλίνη που δεν μπορεί να παράγει το σώμα κάνοντας ένεση ινσουλίνης ή χρησιμοποιώντας αντλία ινσουλίνης. Ο διαβήτης τύπου 1 έχει μια ισχυρή οικογενειακή σύνδεση και δεν μπορεί να προληφθεί. 

Από την άλλη πλευρά, στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα είτε αποτυγχάνει να παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά αυτή την ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 2 αντιπροσωπεύει το 85-90% όλων των περιπτώσεων διαβήτη. Αναπτύσσεται συνήθως σε ενήλικες άνω των 45 ετών, αλλά γίνεται ολοένα και πιο συχνό σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται στενά με τροποποιήσιμους παράγοντες, όπως η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το υπερβολικό βάρος.

Ένας τρίτος τύπος διαβήτη, γνωστός ως διαβήτης κύησης, μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως υποχωρεί μετά τη γέννηση του μωρού. Γίνεται ολοένα και πιο συχνό και τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι μεταξύ 12% και 14% των εγκύων γυναικών θα αναπτύξουν διαβήτη κύησης.

Η συμβολή της φυσικοθεραπείας

Η τακτική φυσικοθεραπεία μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, ειδικά σε ηλικιωμένους που έχουν διαβήτη τύπου 2, καθώς και σε άτομα που έχουν και άλλες συννοσηρότητες. Υπάρχουν 2 τομείς στους οποίους η φυσικοθεραπεία βοηθά στον διαβήτη:

 • τη πρόληψη της προοδευτικής επιδείνωσης των συμπτωμάτων
 • τη διαχείριση των ήδη υπαρχόντων συμπτωμάτων

Υπάρχουν διάφορα οφέλη της φυσικοθεραπείας για όσους έχουν διαβήτη, καθώς και για όσους θέλουν να κάνουν την άσκηση τακτικό μέρος της ζωής τους.

Σε περίπτωση καλύτερης διαχείρισης του διαβήτη σας, ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη που έχει να προσφέρει η φυσιοθεραπεία:

 • αφού αξιολογήσει τη συνολική εικόνα του διαβήτη σας, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας ή συννοσηρότητα που μπορεί να έχετε, ένας φυσιοθεραπευτής θα συνταγογραφήσει ορισμένες σωματικές δραστηριότητες και ρουτίνες άσκησης που μπορεί να βοηθήσουν στη καλύτερη διαχείρισή του.
 • όσοι πάσχουν από διαβήτη που έχουν άλλες συννοσηρότητες διατρέχουν συνήθως υψηλότερο κίνδυνο για άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διάφορες καρδιακές ασθένειες, καθώς και ανάπτυξη ή οστεοαρθρίτιδα.
 • ένας φυσιοθεραπευτής θα αξιολογήσει επίσης αυτά τα ζητήματα υγείας, ειδικά σε σχέση με την υγεία του διαβήτη σας, και θα σχεδιάσει μια σειρά από ρουτίνες άσκησης που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση αυτών των χρόνιων καταστάσεων υγείας. 
 • η παχυσαρκία, το υπερβολικό βάρος και η έλλειψη άσκησης είναι συχνά βασικά ζητήματα στη συνολική υγεία του διαβήτη και είναι συχνά οι βασικοί παράγοντες για την ανάπτυξη ή την επιδείνωση του διαβήτη τύπου 2.
 • η τακτική άσκηση, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή καθώς και η έγκαιρη λήψη των φαρμάκων που σας έχουν συνταγογραφηθεί, μαζί με τον ποιοτικό ύπνο είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της συνολικής σας υγείας, ειδικά για έναν διαβητικό. Η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των απαιτήσεων του σώματός σας για τακτική άσκηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Γιατί είναι σημαντική η φυσικοθεραπεία;

Η τακτική φυσιοθεραπεία σε άτομα με διαβήτη βοηθά:

 • στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς και τη θνησιμότητα.
 • στη βελτίωση του προφίλ των λιπιδίων καθώς και στη λειτουργία του ενδοθηλίου. Το ενδοθήλιο είναι η λεπτή μεμβράνη που σχηματίζει την επένδυση του εσωτερικού τμήματος της καρδιάς καθώς και των αιμοφόρων αγγείων. Απελευθερώνει ορισμένες ουσίες που βοηθούν στον έλεγχο των διαφόρων λειτουργιών του ανοσοποιητικού καθώς και των λειτουργιών της καρδιάς.
 • στη βελτίωση της ανταπόκρισης του οργανισμού στην ινσουλίνη και στη βελτίωση της συνολικής ευαισθησίας στην ινσουλίνη. 
 • στη μείωση του βάρους και διαχειρίζεται καλύτερα θέματα όπως η παχυσαρκία και η υπερβολική αύξηση βάρους. Η τακτική φυσιοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σε ένα υγιές εύρος βάρους, όπως αναφέρεται από την ομάδα υγείας σας.  

Έχουν διεξαχθεί διάφορες μελέτες και έρευνες για την κατανόηση των συνολικών επιπτώσεων της τακτικής και συνεχούς φυσιοθεραπείας σε άτομα με διαβήτη.

Η τακτική άσκηση έχει θετική επίδραση στη συνολική καρδιαγγειακή υγεία, καθώς βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα στο σώμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα καλό επειδή όσοι έχουν διαβήτη συχνά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα καρδιαγγειακής υγείας και η φυσιοθεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

 • η τακτική προπόνηση με αντιστάσεις έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει θετικό αντίκτυπο στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και τη βοηθά να παραμείνει εντός του ιδανικού εύρους.
 • σύμφωνα με μελέτες που διήρκεσαν μερικές εβδομάδες που διεξήχθησαν σε μια ομάδα ενηλίκων ανδρών, γυναικών και παιδιών, διαπιστώθηκε ότι η προπόνηση με αντίσταση βοήθησε στη μείωση των επιπέδων HbA1C κατά ένα μικρό, αλλά σημαντικό ποσό.
 • σύμφωνα με τις μελέτες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η χρήση προπόνησης με αντιστάσεις υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένου και πιστοποιημένου φυσιοθεραπευτή μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη διατηρώντας τα επίπεδα HbA1C εντός του απαιτούμενου εύρους. Επιπλέον, πιστεύουν ότι η τακτική προπόνηση με αντιστάσεις με έναν εκπαιδευμένο φυσιοθεραπευτή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη σε εκείνα τα άτομα που δεν έχουν ήδη διαβήτη. 
 • οι ασκήσεις φυσικοθεραπείας δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και έμφαση σε διάφορα βασικά μέρη του σώματος, όπως τα πόδια, τα πόδια, οι μηροί, τα χέρια, η πλάτη, τα γόνατα, οι γλουτοί, η κοιλιά, οι ώμοι κ.λπ. Αυτό διασφαλίζει ότι αυτές οι περιοχές λαμβάνουν επαρκή και σωστή κυκλοφορία αίματος και οξυγόνου, καθώς και μειώνει την ποσότητα λίπους που αποθηκεύεται. 
 • η φυσιοθεραπεία είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη ρουτίνα άσκησής σας, ειδικά εάν είστε αρχάριος, δεν έχετε ασκηθεί ποτέ πριν ή δυσκολεύεστε να καταλάβετε ποιες ασκήσεις θα λειτουργήσουν καλύτερα για εσάς με υγιεινό τρόπο. 
 • αυτές οι τακτικές ρουτίνες άσκησης υπό την επίβλεψη ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία υγείας μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε με 15 έως 20 λεπτά άσκησης την ημέρα αρχικά και μόλις το συνηθίσετε περισσότερο, ο προπονητής σας μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε σε μεγαλύτερη διάρκεια άσκησης ρουτίνα.

Σύνοψη

Τα κρούσματα διαβήτη αυξάνονται συνεχώς. Η πρόληψη και η αντιμετώπισή του είναι μια τεράστια πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Είναι σαφές ότι η άσκηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε τακτική άσκηση, της ισορροπημένης διατροφής και της διατήρησης ενός υγιούς βάρους είναι απαραίτητα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Ο φυσικοθεραπευτής σας είναι σίγουρο ότι βρίσκεται σε θέση να σας βοηθήσει να το πετύχετε αυτό.