Καλέστε μας
22310-52420
Στείλτε μας μήνυμα
fysiocenter.xp@gmail.com
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Παρ: 07:00 - 21:00

Πόσα γνωρίζετε για την φυσικοθεραπεία;

Γνωρίζατε ότι η φυσικοθεραπεία αντιμετωπίζει τις ασθένειες ή τους τραυματισμούς που περιορίζουν τις ικανότητες ενός ατόμου να κινείται και να εκτελεί λειτουργικές δραστηριότητες στην καθημερινή του ζωή; Αυτή είναι μονάχα μια ενδεικτική πληροφορία μπροστά σε όλα αυτές τις οποίες συγκεντρώσαμε σε αυτό το άρθρο, το οποίο έχει στόχο να σας προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα του τομέα της φυσικοθεραπείας.

1. Ένας έμπειρος φυσιοθεραπευτής μπορεί να διαβάσει το σώμα σας σαν βιβλίο. 

Το σώμα σας λέει μια ιστορία για τον τρόπο ζωής σας, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών σας συνηθειών, του ποτού και της άσκησης, καθώς και για το μέρος που σας αρέσει να κάθεστε.

2. Η φυσικοθεραπεία σας βοηθά να διαχειριστείτε ζητήματα που σχετίζονται με την ηλικία. 

Όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, η φυσικοθεραπεία είναι η πιο αποτελεσματική προληπτική και θεραπευτική μέθοδος.

3. Η φυσικοθεραπεία σας βοηθά να διαχειριστείτε τον διαβήτη.

Η άσκηση μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης του διαβήτη επειδή μειώνει με επιτυχία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Περισσότερα στοιχεία σχετικά με την συμβολή της φυσικοθεραπείας στον διαβήτη μπορείτε να διαβάσετε σε προηγούμενο άρθρο μας εδώ.

4. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φυσικοθεραπείας.

Η φυσικοθεραπεία δεν αφορά μόνο τα γόνατα ή τον πόνο στη μέση, όπως πιστεύουν πολλοί ασθενείς. Η φυσικοθεραπεία έχει ποικίλες ειδικότητες σε διάφορους τομείς λειτουργίας:

  • ορθοπεδική: επικεντρώνεται ειδικά στην υγεία των αρθρώσεων, των οστών, των τενόντων και των συνδέσμων.
  • γηριατρική: ωφελεί τους ηλικιωμένους ασθενείς, ενισχύει τους μύες και βελτιώνει τη σωματική κινητικότητα.
  • νευρολογική: επικεντρώνεται στη βοήθεια ατόμων με εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσο του Πάρκινσον και σύνδρομο Guillain Barré.
  • καρδιοπνευμονική: βοηθά στην ανάρρωση από καρδιοχειρουργική επέμβαση και αντιμετωπίζει καταστάσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και οι πνευμονικές παθήσεις.
  • παιδιατρική: βοηθά παιδιά με τραύμα νωτιαίου μυελού, εγκεφαλικές κακώσεις και αυτισμό.

5. Ο φυσικοθεραπευτής σας δεν είναι personal trainer.

Ο θεραπευτής σας θα σας εμπνεύσει, θα σας ενδυναμώσει, θα σας οδηγήσει στα όριά σας και θα σας κρατήσει το χέρι κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας.

6. Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να εργαστούν σε διάφορα περιβάλλοντα.

Νοσοκομεία, κλινικές ειδικότητας, ιδιώτες ιατροί, υπηρεσίες υγείας στο σπίτι, σχολεία, οίκοι ευγηρίας, ακόμη και τα επείγοντα είναι παραδείγματα χώρων όπου μπορούν να δουν ασθενείς τους.

7. Οι φυσιοθεραπευτές μόνοι τους δεν μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματά σας.

Η φυσικοθεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν ο ασθενής και ο θεραπευτής συνεργάζονται για να αναπτύξουν ένα σχέδιο φροντίδας που να ανταποκρίνεται στους στόχους του ασθενούς. Στη φυσικοθεραπεία η συνεργασία θεραπευτή και ασθενή είναι το άλφα και το ωμέγα για την επίτευξη των στόχων της θεραπείας.

8. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε το πρόγραμμα γυμναστικής σας στο σπίτι.

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο ο φυσιοθεραπευτής σας αφιερώνει χρόνο και προσπάθεια για να δημιουργήσει μια ρουτίνα στο σπίτι προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να παραβλέπετε από τους ασθενείς.

9. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να θεραπεύσει πολλές ιατρικές καταστάσεις

Υπάρχουν διάφορες ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να ωφεληθούν με διάφορους τρόπους από τη φυσική αποκατάσταση, όπως: νόσος πάρκινσον, νόσος χάντινγκτον, εγκεφαλική παράλυση, λεμφοίδημα, σκλήρυνση κατά πλάκας, ίλιγγος, μυϊκή ατροφία, οστεοαρθρίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διαβήτης και πυελικός πόνος και σεξουαλική δυσλειτουργία.

10. Οι ασθενείς όλων των ηλικιών μπορούν να επωφεληθούν από τη φυσικοθεραπεία.

Οι φυσιοθεραπευτές εργάζονται με ασθενείς όλων των ηλικιών, από παιδιά που αγωνίζονται να επιτύχουν αναπτυξιακούς στόχους έως ηλικιωμένους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό.

11. Πολλές τεχνικές φυσικοθεραπείας χρονολογούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια. 

Οι μέθοδοι θεραπείας όπως το μασάζ και η υδροθεραπεία χρονολογούνται από το 460 π.Χ. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι χώρες όπως η Αίγυπτος και η Περσία ενθάρρυναν την άσκηση και την κίνηση για ασθένειες και πόνο.

12. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν και μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο μας ότι, εάν πρέπει οπωσδήποτε να υποβληθείτε σε μια χειρουργική διαδικασία, η λήψη θεραπείας πριν και μετά από μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να επιταχύνει τον χρόνο αποκατάστασης. Το “Pre-hab” επιτρέπει σε έναν φυσιοθεραπευτή να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για μια επικείμενη επέμβαση και μειώνει τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να επιστρέψετε στην καθημερινότητα σας.

13. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση. 

Έχουμε αναφέρει και παλαιότερα ότι, η φυσικοθεραπεία μπορεί να κρατήσει τους αθλητές σε υγιή φόρμα, ώστε να μπορούν να έχουν το 100% των επιδόσεων τους.