Καλέστε μας
22310-52420
Στείλτε μας μήνυμα
fysiocenter.xp@gmail.com
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Παρ: 07:00 - 21:00

KINESIO TAPE: ΑΠΛΗ ΜΟΔΑ Ή ΑΛΗΘΙΝΗ ΣΤΗΡΙΞΗ;

Από τότε που άρχισε να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στα σώματα επαγγελματιών αθλητών, πολλοί ασθενείς έχουν διάφορες απορίες για τα πιθανά οφέλη του kinesio tape (ταινία κινησιολογία).

Αυτές οι φωτεινές λωρίδες ταινίας βοηθούν τους αθλητές προλαμβάνοντας τον μυοσκελετικό πόνο; Αποκαθιστούν τους τραυματισμούς; Μήπως είναι απλά άλλη μια μόδα των αθλητών; Μπορούν να με βοηθήσουν και εμένα; Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι απόλυτα φυσιολογικά, γι’ αυτό το λόγο σε αυτό το άρθρο θα δούμε μια πιο καθαρή οπτική πάνω σε αυτό το θέμα.

Παραδοσιακά χρησιμοποιούσαμε τα kinesio tape για τη στήριξη συνδέσμων, τενόντων και μυών για να αποτρέψουμε περαιτέρω τραυματισμό. Eπίσης για να δώσoυν συμπίεση σε μια πρόσφατα τραυματισμένη άρθρωση, για να περιορίσoυν τις ακραίες κινήσεις που σχετίζονται με χρόνια αστάθεια ή να ενισχύσουν την αίσθηση της θέσης της άρθρωσης.  

Ιστορικά στοιχεία και οφέλη 

Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και έπειτα, μπορεί να έχετε παρατηρήσει αθλητές να φορούν τα kinesio tape. Αυτή η ταινία επινοήθηκε αρχικά έναν Ιάπωνα χειροπράκτη ονόματι Kenzo Kase τη δεκαετία του ’70. Υπάρχουν μερικές θεωρίες πίσω από αυτή την ταινία, η οποία είναι ελαστική και έχει εμφάνιση που μοιάζει με κύμα.

Πιο συγκεκριμένα έρευνα έχει δείξει ότι η ταινία κινησιολογίας μπορεί να κάνει τα εξής:

  • Βελτιώστε την κυκλοφορία και τη λεμφική παροχέτευση

    Το kinesio tapeανασηκώνει απαλά τα επιφανειακά στρώματα του δέρματος, δημιουργώντας ένα χώρο μεταξύ του δέρματος και των υποκείμενων ιστών. Αυτό πιστεύεται ότι προάγει την καλύτερη κυκλοφορία και τη λεμφική παροχέτευση, μειώνοντας το πρήξιμο και τη φλεγμονή. Μια μελέτη του 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το kinesio tape μαζί με τη χειροκίνητη λεμφική παροχέτευση βελτιώνει τη συμφόρηση του λεμφικού υγρού μετά από χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης γόνατος, καθώς και την κυκλοφορία του αίματος ανακουφίζοντας τον πόνο και βελτιώνοντας τα λειτουργικά αποτελέσματα μετά από αυτό το είδος χειρουργικής επέμβασης.

  • Βελτιώστε την ιδιοδεκτικότητα 

    Το kinesio tape μπορεί να διεγείρει τους μηχανοϋποδοχείς του δέρματος, τους μύες και τις αρθρώσεις, παρέχοντας αισθητηριακή ανατροφοδότηση στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει την είσοδο ιδιοδεκτικότητας του αισθητηριακού νευρικού συστήματος στους μύες, τις αρθρώσεις και το δέρμα. Η ιδιοδεκτικότητα είναι η αίσθηση που σας επιτρέπει να γνωρίζετε που βρίσκεται το σώμα σας στο χώρο (ας πούμε πόσο ψηλά είναι σηκωμένο το χέρι σας).

  • Ομαλοποίηση του μυϊκού πόνου

    Το kinesio tape θεωρείται επίσης ότι αναστέλλει τους αλγοϋποδοχείς (υποδοχείς πόνου) στους μύες, το δέρμα και τις δομές των αρθρώσεων. Η μείωση της αίσθησης του πόνου στον εγκέφαλο πιστεύεται ότι ομαλοποιεί τον μυϊκό τόνο, με αποτέλεσμα μειωμένο πόνο και μειωμένους μυϊκούς σπασμούς.

Είναι λοιπόν μια απλή μόδα; Είναι φθηνές στη χρήση, ο κίνδυνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος, είναι αδιάβροχες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 3-5 ημέρες, τα στοιχεία είναι περιορισμένα, αλλά μπορεί να έχουν κάποια βραχυπρόθεσμα οφέλη για την ανακούφιση από τον πόνο. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν οι μηχανισμοί του πώς λειτουργεί και αν ανταποκρίνεται πραγματικά στους ισχυρισμούς αυτούς.

Εν τέλει, η αλήθεια είναι ότι, το kinesio tape έχει μια πολύ σημαντική θέση στο κουτί εργαλείων ενός φυσικοθεραπευτή και σίγουρα δεν είναι η γρήγορη λύση που πιστεύουν ορισμένοι. Πέρα από όλα τα οφέλη που αναφέραμε και παραπάνω, η ταινία αυτή συχνά είναι χρήσιμη και στο ψυχολογικό τομέα του ασθενή, διότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες ο ασθενής τη ζητάει ο ίδιος και έτσι η χρήση της και μόνο, μπορεί να του τονώσει την αυτοπεποίθηση.