Ταινία κινησιολογίας

Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 μπορεί να έχετε παρατηρήσει αθλητές να φορούν πολύχρωμη ταινία που ονομάζεται ταινία κινησιολογίας. Αυτή η ταινία επινοήθηκε αρχικά από τον κ. Kenzo Kase τη δεκαετία του ’70 και σχεδιάστηκε ως δεύτερο δέρμα, αλλά πιο πρόσφατα κάποιος πρότεινε ότι πρέπει να είναι πολύχρωμη και η τρέλα απογειώθηκε. Υπάρχουν μερικές θεωρίες πίσω από αυτήν την ταινία, η οποία είναι ελαστική και έχει εμφάνιση που μοιάζει με κύμα.

  • Ανασηκώνει το δέρμα επιτρέποντας την ελεύθερη κίνηση του λεμφικού συστήματος μειώνοντας την τριβή του υγρού στους υποκείμενους ιστούς επιτρέποντας τη βελτίωση της παροχής αίματος και συνεπώς τη μείωση της πίεσης στους υποδοχείς του πόνου
  • Δίνει ιδιοδεκτική αισθητηριακή ανατροφοδότηση από το δέρμα
  • Ενεργοποιεί ή χαλαρώνει τους μύες σύμφωνα με την κατεύθυνση στην οποία κολλάτε τη ταινία
  • Μετατοπίζει την εμβιομηχανική θέση

Είναι λοιπόν μια απλή μόδα; Είναι φθηνές στη χρήση, ο κίνδυνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος, είναι αδιάβροχες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 3-5 ημέρες, τα στοιχεία είναι περιορισμένα, αλλά μπορεί να έχουν κάποια βραχυπρόθεσμα οφέλη για την ανακούφιση από τον πόνο.

Η ταινία κινησιολογίας έχει μια θέση στο κουτί εργαλείων ενός φυσιοθεραπευτή, και σίγουρα δεν είναι η γρήγορη λύση που πιστεύουν ορισμένοι. Δίνει αισθητική ανάδραση στο δέρμα επιτρέποντας βελτιώσεις στην ιδιοδεκτικότητα. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο κατά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης, την υποβοήθηση της ανατροφοδότησης από την άρθρωση ή την υπενθύμιση εάν έχετε μείνει σε μια θέση για πάρα πολύ καιρό (κακή στάση). Για μερικούς ανθρώπους, η ταινία γύρω από τον αστράγαλο θα βελτιώσει ψυχολογικά την αυτοπεποίθησή και θα επιτρέψει την επιστροφή στο τρέξιμο, κάτι που είναι υπέροχο, καθώς βελτιώνεται η δύναμη, η ισορροπία και ο έλεγχος.