Καλέστε μας
22310-52420
Στείλτε μας μήνυμα
info@politisxantzis.gr
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Σαβ: 9:00 - 21:00

Manual Therapy: H δύναμη των χεριών ενάντια στον μυοσκελετικό πόνο

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές τοιχογραφίες στην Αίγυπτο απεικονίζουν χειροπρακτικούς χειρισμούς, οι οποίοι ανάγονται στο 5.000 π.Χ., ενώ στην Κίνα και την Ινδία, όπως αναφέρουν χειρόγραφα που χρονολογούνται μεταξύ του 2.700 π.Χ. και του 1.500 π.Χ., θεραπευτικοί χειρισμοί της σπονδυλικής στήλης και κινητοποιήσεις των κάτω άκρων χρησιμοποιούνταν για να ανακουφίσουν πόνους στη μέση.

Το ίδιο συνέβαινε και στην αρχαία Ελλάδα, με πατέρα του Manual Therapy τον Ιπποκράτη, ο οποίος πολλές φορές τόνιζε στις ομιλίες του ότι είναι απαραίτητη η πλήρης γνώση της λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης, καθώς είναι πολλές οι διαταραχές που ξεκινούν από αυτήν. Ο Γαληνός, επίσης, ανέφερε ότι τα νεύρα περνούν από τη σπονδυλική στήλη και μπορούν να τραυματιστούν σε αυτή την περιοχή.

Με το πέρασμα των χρόνων, το Manual Therapy εξελίχθηκε. Πλέον, εφαρμόζεται από εκπαιδευμένους θεραπευτές και σχεδιάζεται έτσι ώστε να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Αξίζει να αναφερθούν και άλλα σημαντικά ονόματα στην ανάπτυξη του Manual Therapy, όπως οι Cyriax, Paris, Kaltenborn, Maitland, Lewit και Mulligan. Τη δεκαετία του ’90, ο Mark Jones, με τον κλινικό συλλογισμό, και ο David Butler, με την κινητοποίηση νευρικού ιστού, διεύρυναν τον τρόπο σκέψης στο Manual Therapy.

 

 

Τι είναι το Manual Therapy Maitland Concept;

Το Manual Therapy Maitland Concept είναι ένα ειδικό κομμάτι της φυσικοθεραπείας και χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση των νευρομυοσκελετικών προβλημάτων που προκαλούν πόνο στο ανθρώπινο σώμα. Χρησιμοποιούνται ειδικές τεχνικές κινητοποίησης των οστών, καθώς και του νευρικού και μυϊκού ιστού, οι οποίες γίνονται εξ ολοκλήρου με τα χέρια. Βασιζόμενοι στον κλινικό συλλογισμό, εφαρμόζονται είτε ήπιοι χειρισμοί (mobilization) είτε πιο έντονοι (manipulation).

Πιο συγκεκριμένα, όπως ορίζεται από τη International Maitland Teachers Association (IMTA) , η έννοια Maitland…

σχετίζεται με τη χειρωνακτική θεραπεία στην αρχική και συνεχιζόμενη θεραπεία λειτουργικών διαταραχών στην άρθρωση, τους μυς και το νευρικό σύστημα. Η χρήση των τεχνικών Maitland Concept βασίζεται στον κλινικό συλλογισμό και λαμβάνει επίσης υπόψη τη Διεθνή Ταξινόμηση της Λειτουργίας, της Αναπηρίας και της Υγείας (ICF).

Επίσης, γνωστή ως τεχνική Maitland, χρησιμοποιεί παθητική και επικουρική κινητοποίηση των άκρων και της σπονδυλικής στήλης. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μηχανικού πόνου και δυσκαμψίας. Ακόμη, χρησιμοποιεί νευροδυναμικές τεχνικές. διατάσεις μυών, ασκήσεις σταθεροποίησης και ασκήσεις που μπορούν να γίνουν στο σπίτι.

Ο τύπος της κινητοποίησης που εφαρμόζεται ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα, την ευερεθιστότητα και τη φύση του πόνου στη σπονδυλική στήλη. Η κίνηση εντός των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης που δημιουργείται από την κινητοποίηση βοηθά στη μείωση της ακαμψίας και μπορεί να διευκολύνει την κίνηση. Καθώς η κίνηση αυξάνεται, επιτρέπει τη μείωση του πόνου.

 

 

 

Πώς διαπιστώνεται ένα νευρομυοσκελετικό πρόβλημα;

Αυτό γίνεται με την αξιολόγηση και τη φυσική εξέταση. Πρωταρχικό μέλημα του φυσικοθεραπευτή είναι με τη χρησιμοποίηση των χεριών του και την εφαρμογή ειδικών τεστ, να εντοπίσει και να αναγνωρίσει τις πάσχουσες περιοχές του σώματος. Μέσα από τη λεπτομερή αξιολόγηση του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, οι πάσχουσες περιοχές μπορούν να αναγνωρισθούν και να αποκατασταθούν πριν προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Μέσα από τη λεπτομερή αξιολόγηση, μπορούμε να διαπιστώσουμε αν η δυσλειτουργία οφείλεται σε περιτοναϊκό περιορισμό, σε φλεγμονή νεύρου, αν είναι αρθρικής ή μυϊκής προέλευσης.

 

 

Γιατί να επιλέξουμε το Manual Therapy έναντι της κλασικής φυσικοθεραπείας;

Σε σχέση με την κλασική φυσικοθεραπεία, το Manual Therapy είναι ένα βήμα πιο μπροστά. Οι φυσικοθεραπευτές μας κ. Πολίτης Χαράλαμπος και κ. Χαντζής Ευάγγελος είναι πιστοποιημένοι φυσικοθεραπευτές πάνω στο Manual Therapy Maitland Concept από την International Maitland Teachers Association (IMTA). Χωρίς να ακυρώνεται καμιά άλλη μέθοδος αποκατάστασης, θα λέγαμε ότι η εμπειρία και η εξειδίκευση των φυσικοθεραπευτών μας, σε συνδυασμό με το γρήγορο αποτέλεσμα που καταπολεμά το αίτιο, καθιστά το Manual Therapy Maitland μια πολύ δημοφιλή μέθοδο παγκοσμίως. Επίσης, υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες που αναφέρουν ότι το Manual Therapy δουλεύει αποτελεσματικότερα και γρηγορότερα, συγκριτικά με άλλες μεθόδους φυσικοθεραπείας.

 

Πλάνο θεραπείας

Η οργάνωση και ο καθορισμός του πλάνου θεραπείας μπορεί να οριστεί από το πρώτο κιόλας ραντεβού, εφόσον φυσικά παρθεί το ιστορικό του ασθενούς και γίνου κάποιες διαγνωστικές δοκιμασίες.

Έτσι ο ασθενής θα αντιληφθεί ποιο είναι το πρόβλημα, θα ενημερωθεί για τον μηχανισμό λειτουργίας της παθολογίας του και θα του παρουσιαστεί ένα συγκεκριμένο πλάνο θεραπειών με συγκεκριμένο αριθμό, κόστος και διάρκεια καθώς και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ασθενείς που είχαν κάνει επι χρόνια συνεδρίες φυσικοθεραπείας με τον κλασσικό ξεπερασμένο τρόπο της χρήσης μηχανημάτων (υπέρηχο, διαθερμία, μάλαξη, ρεύματα), έλυσαν το πρόβλημα τους με 5-10 συνεδρίες manual therapy.