Καλέστε μας
22310-52420
Στείλτε μας μήνυμα
fysiocenter.xp@gmail.com
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Παρ: 07:00 - 21:00

Φυσικοθεραπεία και μύθοι που καταρρίπτονται

Η φυσικοθεραπεία είναι ο πιο καλός δρόμος, τον οποίο μπορούν να ακολουθήσουν οι ασθενείς με στόχο να πετύχουν την αποκατάσταση της υγείας ή της φυσικής του κατάστασης. Αν και τα προηγούμενα είναι ευρέως γνωστά, για όσους είναι ακόμη δύσπιστοι ως προς τη φυσικοθεραπεία, ακολουθούν μερικοί μύθοι, οι οποίοι και καταρρίπτονται.

Μύθος 1: Η φυσικοθεραπεία είναι επώδυνη

Αν και μπορεί να αισθανθείτε ελάχιστο πόνο ή ενόχληση στην αρχή της θεραπείας σας, ο κύριος στόχος της φυσικοθεραπείας είναι να ελαχιστοποιήσει τον πόνο και την ενόχληση. Ένας καλός φυσιοθεραπευτής θα εργαστεί εντός του ορίου του πόνου σας για να σας βοηθήσει να θεραπευτείτε ενώ αποκαθιστά τη λειτουργία και την κίνηση. Μπορεί να υπάρχει ελαφρύς πόνος εδώ και εκεί, αλλά το αποτέλεσμα θα αξίζει τον κόπο. Ωστόσο, εάν οποιαδήποτε στιγμή αισθανθείτε περισσότερο από ελαφρά ενόχληση, συζητήστε με τον φυσιοθεραπευτή σας για να δείτε εάν το σχέδιο θεραπείας σας χρειάζεται προσαρμογή.

Μύθος 2: Η φυσικοθεραπεία είναι μόνο για τραυματισμούς και ατυχήματα

Αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους για τη φυσικοθεραπεία. Υπάρχουν πολλά περισσότερα στη φυσικοθεραπεία από το τέντωμα ή την ενδυνάμωση αδύναμων μυών μετά από τραυματισμό ή ατύχημα. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε όλα τα είδη καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του πόνου και των μυοσκελετικών παθήσεων, καθώς και σε πιο ειδικές καταστάσεις, όπως χρόνιους πονοκεφάλους, πόνο στη μέση, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και παγωμένο ώμο.

Μύθος 3: Κάθε επαγγελματίας υγείας μπορεί να εκτελέσει μια φυσικοθεραπεία

Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών εξακολουθεί να πιστεύει ότι οποιοσδήποτε επαγγελματίας υγείας μπορεί να χορηγήσει φυσικοθεραπεία. Αυτή δεν είναι καθόλου σωστό. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από εξουσιοδοτημένο επαγγελματία. Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν επίσης να ακολουθήσουν πιστοποιήσεις σε εξειδικευμένους τομείς ή μεθόδους όπως η Ορθοπεδική, η Υγεία των Γυναικών, ο Αθλητισμός και άλλα.

Μύθος 4: Όλοι οι φυσικοθεραπευτές είναι ίδιοι

Οι φυσιοθεραπευτές έρχονται σε πολλά διαφορετικά υπόβαθρα, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς εκπαίδευσης, της κατάρτισης και των προσωπικών εμπειριών. Αν και οι θεραπευτές αποκτούν παρόμοιες γνώσεις και εργαλεία μέσω της εκπαίδευσής τους, η επαγγελματική πορεία που αποφασίζουν να ακολουθήσουν θα επηρεάσει τελικά τα εργαλεία και τις φιλοσοφίες θεραπείας που χρησιμοποιούν.

Μύθος 5: Η φυσικοθεραπεία βασίζεται μόνο στην άσκηση

Το πιο αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας για μια ποικιλία μυοσκελετικών προβλημάτων είναι ένας συνδυασμός χειρωνακτικής θεραπείας, μεθόδων, εκπαίδευσης ασθενών και άσκησης. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει πλήρη ανάρρωση μόνο με άσκηση. Κάθε σχέδιο φροντίδας είναι διαφορετικό και προσαρμόζεται στις ατομικές ανάγκες και στόχους του ασθενούς. Αλλά, να είστε ειλικρινείς με τον φυσιοθεραπευτή σας και να τον ενημερώσετε εάν κάτι σχετικά με τη θεραπεία σας δεν σας βοηθά να επιτύχετε τους στόχους σας – είμαστε εκεί για να σας βοηθήσουμε!

Μύθος 6: Μετά τη φυσικοθεραπεία “όλα τελειώνουν”

Η φυσικοθεραπεία είναι μόνο η αρχή. Οι φυσιοθεραπευτές δεν «διορθώνουν» απλώς τους ανθρώπους, αλλά δίνουν στους ασθενείς τα εργαλεία και την εκπαίδευση που χρειάζονται για να επιτύχουν τους στόχους υγείας και ευεξίας τους. Εναπόκειται στον ασθενή να ακολουθήσει τις οδηγίες εξόδου για να διατηρήσει τα αποτελέσματα.

Μύθος 7: Η φυσικοθεραπεία είναι το ίδιο με το μασάζ

Ως μέρος της θεραπείας ενός ασθενούς, οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να εκτελέσουν τεχνικές χειροκίνητης θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της μάλαξης των επώδυνων περιοχών του σώματος. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται παρόμοιο με ένα μυϊκό μασάζ που μπορεί να λάβετε από έναν θεραπευτή μασάζ, αυτή η τεχνική παρέχει πιο προσαρμοσμένη φροντίδα με βάση την εμβιομηχανική του ανθρώπινου σώματος.