Γιατί είναι σημαντικό να πατάμε «γερά» στα πόδια μας?

Το ανθρώπινο πόδι αποτελείται από 26 οστά, δεκάδες μύες, τένοντες και εκατοντάδες συνδέσμους. Όλα αυτά έχουν μια πολύ ιδιαίτερη αρχιτεκτονική σχέση μεταξύ τους, ώστε το πόδι να μπορεί να μας παρέχει σταθερότητα και ελαστικότητα κατά τη βάδιση. Οι μηχανικές πιέσεις που δέχεται ένα ανθρώπινο πόδι σε καθημερινή βάση περπατώντας ή τρέχοντας είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Επιπλέον, η ανατομική σχέση των οστών του ποδιού δεν είναι πάντοτε άρτια και αυτό πολλές φορές οφείλεται στη δομή των οστών αλλά και στην ελαστικότητα των συνδέσμων και των υπόλοιπων μαλακών μορίων. Για παράδειγμα πόδια με αυξημένη ελαστικότητα μπορεί να εμφανίσουν πλατυποδία και πόδια άκαμπτα με μειωμένη ελαστικότητα να παρουσιάζουν κοιλοποδία. Ένα από αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται στο μελαγύτερο ποσοστό των ανθρώπων. Κάθε πόδι λοιπόν μπορεί να έχει μικρές ή μεγάλες αποκλίσεις από την ορθή ανατομική του θέση και συνεπώς αποκλίσεις από τον σωστό άξονα αναβηματισμού.

Ως αποτέλεσμα επηρεάζεται η μηχανική και η σωστή λειτουργία ολόκληρου του κάτω άκρου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει τραυματισμούς και κακώσεις στο ίδιο το πόδι, τα γόνατα, ακόμα και την σπονδυλική στήλη. Φυσικά πολύ σημαντικό ρόλο στην παραπάνω εικόνα παίζουν παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η υπέρχρηση και η πολύωρη ορθοστασία, ιδιαίτερα όταν τα παπούτσια είναι στενά, μυτερά, ψηλά και παλιά.

Η αξία του σωστού πελματογραφήματος

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν και εμπιστεύονται την εξέταση του πελματογραφήματος. Ο λόγος είναι εμφανής: εύκολα, απλά, γρήγορα, και ανώδυνα ο ασθενής μπορεί να απαλλαγεί από χρόνιους πόνους.

Τι µας οδηγεί στην εξέταση του πελµατογραφήµατος;

Οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες που μας επιβάλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, έχουν ως αποτέλεσμα να ωθούμαστε στο να πιέζουμε τον οργανισμό μας, με σκοπό να ανταπεξέλθουμε σε αυτές. Αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε πόνους στη μέση, στα ισχία, στα γόνατα, καθώς και στα πέλματα.

Μερικά από τα πιο σύνηθες προβλήματα που εμφανίζονται είναι τα εξής:

  • πλατυποδία
  • κοιλοποδία
  • ραιβοποδία
  • άκανθα πτέρνας
  • πόνος στα μετατάρσια
  • τύλοι (κάλοι)
  • ανισοσκελία

Τι είναι το πελματογράφημα?

Tο πελματογράφημα είναι μια εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση, αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματός μας. Δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τις παθήσεις των κάτω άκρων.

Πρόκειται για μια συσκευή με χιλιάδες αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν τις πιέσεις που ασκούνται σε κάθε σημείο του πέλματος, όταν αυτό βρίσκεται σε επαφή με την επιφάνειά της. Mε τη συσκευή είναι συνδεδεμένος ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Τι είναι ο ψηφιακός πελματογράφος?

Ο ψηφιακός πελματογράφος είναι ένα σύγχρονο σύστημα απεικόνισης της ανατομικής μορφολογίας του πέλματος  με την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση.

Αποτελείται από την συσκευή μέτρησης των πελματιαίων πιέσεων με χιλιάδες αισθητήρες κατανομής πιέσης. Ο ψηφιακός πελματογράφος, από τον υπολογιστή για την αποθήκευση των δεδομένων, την οθόνη για την παρουσίαση των αναλύσεων και το λογισμικό που χρησιμοποιεί ο πελματογράφος  χρήζει ιδιαίτερης γνώσης και εμπειρίας. Ο στατικός ψηφιακός πελαματογράφος είναι ιδανικός για την κατασκευή υποδημάτων και πάτων ειδικής κατασκευής.

Ανάλογα με την περίπτωση και μετά από συννενόηση με το εξειδικευμένο προσωπικό μας μπορείτε να προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξατομικευμένο ζευγάρι πάτους ή και ακόμα και τα κατάλληλα υποδήματα ειδικής κατασκευής γυναικεία, ανδρικά ή παιδικά μέσα από μια μεγάλη συλλογή.

Ψηφιακή τεχνολογία τρισδιάστατης (3D) σάρωσης – 550 σένσορες (ακίδες) σάρωσης – 140,000 pixels ανά σάρωση – Ύψος ακίδων 6 c.m.

Ευπαθείς ομάδες

  • Τα παιδία: Τα παιδιά αποτελούν μια από τις πιο ευαίσθητες ομάδες. Οποιοδήποτε πρόβλημα και εάν εμφανίσουν σε σχέση με τη μηχανική των κάτω άκρων είναι αντιμετωπίσιμο, καθώς βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, έχοντας εύπλαστα οστά, δηλαδή δεν έχουν οστεοποιηθεί ακόμη.
  • Οι αθλητές: Ο κυριότερος λόγος, ο οποίος θέτει τους αθλητές ως μια ευπαθή ομάδα είναι οι  καθημερινές προπονητικές απαιτήσεις, οι οποίες οδηγούν σε υπερβολική καταπόνηση των κάτω άκρων. Ειδικότερα σε περιπτώσεις εμβιομηχανικών προβλημάτων, δηλαδή σε λανθασμένη κίνηση των κάτω άκρων κατά τη βάδιση, μπορούν να υπάρξουν συνέπειες όπως ο τραυματισμός, το διάστρεμμα, ή η χαμηλή απόδοση. Λόγω της σωματικής καταπόνησης των αθλητών, είναι εύκολο να τραυματιστούν ή και να οδηγηθούν σε αναγκαστική αποχή από τον προπονητικό στίβο. Μέσω της εξέτασης του πελματογραφήματος όμως, μπορεί να επιτευχθεί η θωράκιση της υγείας τους, βοηθώντας τα άκρα τους να λειτουργήσουν σωστά και έτσι να αποφευχθούν όλα τα παραπάνω σενάρια.
  • Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη: Οι μεταβολικές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, μπορούν να επιφέρουν επιπλοκές στον άκρο πόδα. Η εξέταση του πελματογραφήματος σε αυτές της περιπτώσεις θεωρείται υψίστης σημασίας με στόχο, κατά πρώτων, τον περιορισμό των εξελκώσεν και κατά δεύτερων, των ακρωτηριασμών.

Σε ποιές περιπτώσεις συνίσταται τα Πέλματα Ειδικής Κατασκευής?

• Μεταταρσαλγία (Πτώση Μεταταρσίου)
• Κύφωση – Σκολίωση.
• Πλατυποδία – Κοιλοποδία – Ιπποποδία.
• Άκανθα πτέρνας
• Hallux Valgus – σφυροδακτυλία
• Ανισοσκελία
• Ραιβο-Βλαισσοποδία
• Διαβητικός
• Αρθρίτιδες – Τενοντίτιδες.
• Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου – Ισχιαλγία – Οσφυαλγία
• Χονδροπάθεια επιγονατίδος
• Σοβαρά Διαστρέμματα, Αθλητικές Κακώσεις κάτω άκρων
• Αθλητές (προληπτικά)
• Επαγγελματίες με καθημερινή ορθοστασία

Εύκολο και ανώδυνο

Είναι μια εύκολη και ανώδυνη διαδικασία. Πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια και τις κάλτσες σας. Για τη στατική μέτρηση, ο ειδικός θα σας ζητήσει, να σταθείτε σε χαλαρή, όρθια στάση πάνω στην επιφάνεια του πελματογράφου για πολύ λίγο χρόνο.

Τι θα κερδίσετε?

–    Eξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα σας όταν περπατάτε.
–    Kαλύτερη απορρόφηση των κραδασμών.
–    Διευκόλυνση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων.
–    Eλάττωση της μυϊκής κούρασης.
–    Απαλλαγή απο πόνους στη μέση, τα κάτω άκρα και τα γόνατα.

Το βασικό υλικό των ειδικών πελμάτων είναι το E.V.A., ένα ειδικό πολυμερές υλικό, με ποικιλία πυκνότητας (από πολύ μαλακό έως πολύ σκληρό) ανάλογα με την στήριξη και την αποφόρτιση που χρειάζεται να προσφέρουμε.