Η μέθοδος Pilates Fisio

Το Pilates Fisio είναι μια μέθοδος αποκατάστασης που ενσωματώνει τις αρχικές αρχές της μεθόδου Pilates με τις πιο πρόσφατες ιατρο-επιστημονικές γνώσεις.

Προκύπτει από την ανάγκη «να κωδικοποιήσει μια μέθοδο αποκατάστασης με βάση τις ιδέες Pilates. Τοποθετεί τον ασθενή στο επίκεντρο της θεραπευτικής διαδικασίας. Αυτός ο τύπος προσέγγισης, που ορίζεται ως "μεταγνωστικός" , τείνει να αναπτύξει στον ασθενή την συνειδητοποίηση του τι κάνει, γιατί το κάνει, πότε πρέπει να γίνει και υπό ποιες συνθήκες. Τείνει να σχηματίζει την ικανότητα να είναι «άμεσοι διαχειριστές» των δυνατοτήτων τους. Έτσι, μέσω της ευαισθητοποίησης και της άμεσης διαχείρισης της κινητικότητας του ατόμου, ο ασθενής μπορεί να αναγνωρίσει, να μειώσει ή να εξαλείψει τις αντισταθμιστικές συμπεριφορές που ανέπτυξε και να τις αντικαταστήσει με πιο λειτουργικές συμπεριφορές.

Η μέθοδος αυτή προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα του ασθενούς, δεν εστιάζει μόνο στην τμηματική αποκατάσταση ή στις σχέσεις μεταξύ των μυών, αλλά εξερευνά τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του σώματος. Οι ασκήσεις και η μετακίνηση γίνονται " θεραπευτικά εργαλεία", χρήσιμα πρώτα για να « αξιολογήσουν » τον ασθενή και στη συνέχεια να τον « αποκαταστήσουν ». Διδάσκει και προωθεί την ικανότητα του φυσιοθεραπευτή να αναπτύξει μια κρίσιμη συλλογισμό με στόχο την θεραπεία αποκατάστασης. Αυτό καθιστά επίσης δυνατή την ενσωμάτωσή της με άλλες μεθόδους αποκατάστασης χωρίς να αρνείται τις θεμελιώδεις αρχές της.

Το Pilates Fisio μπορεί να εφαρμοστεί από όλους και σε οποιαδήποτε ηλικία ως θεραπεία αποκατάστασης και ως θεραπεία συντήρησης για να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης.

 

4) Συγκέντρωση 
Προορίζεται ως η ικανότητα εστίασης σε όλα τα μέρη του σώματος για να ελέγχει τη θέση του κατά τη διάρκεια της κίνησης. Τροφοδοτεί τον εσωτερικό διάλογο με το σώμα του (ιδιοδεκτικές αισθήσεις) και συμβάλλει στη βελτίωση της απόδοσης με την αντίληψη κάθε λεπτομέρειας. 

5) Έλεγχος κινητήρα με μεταγνωστική προσέγγιση 
Ένας καλός έλεγχος του σώματός σας, σας προστατεύει από τραύματα και τραυματισμούς. Ο έλεγχος πρέπει να εφαρμόζεται και να αναπτύσσεται σταδιακά. Πρώτα πραγματοποιώντας απλές ασκήσεις στις οποίες είστε σε θέση να διατηρήσετε μια σωστή ευθυγράμμιση της στάσης και μια καλή σταθεροποίηση, και στη συνέχεια να επεκτείνετε το φάσμα στις πιο δύσκολες κινήσεις. Η βιασύνη στη φάση μάθησης του ελέγχου κινητήρα θα σήμαινε μόνο τη χρήση αντιστάθμισης και προδιάθεσης για τραύματα και πόνο. 

6) Ευκαμψία και Συντονισμός 
Παρέχουν την ξεκάθαρη αίσθηση της ευκολίας και της ελαφρότητας κατά την εκτέλεση της κίνησης όταν έχει ολοκληρωτικά εσωτερικοποιηθεί. 

Οι θεμελιώδεις αρχές

1) Σταθερότητα πυρήνα και λειτουργία κινητήρα 
Ο πυρήνας είναι ολόκληρη η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, της πυελικής περιοχής και συγκεκριμένων μυών που συμβάλλουν στη διατήρηση της σταθερότητας. Η "σταθερότητα" του επιτυγχάνεται μέσω του συνεργατικού έργου της κοιλιακής περιοχής με την οσφυϊκή περιοχή και εξασφαλίζει υποστήριξη σε ολόκληρο το σώμα, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και μείωση της συχνότητας του οσφυϊκού πόνου. 

2) Συνειδητή αναπνοή 
Μια υγρή και πλήρη αναπνοή είναι μέρος κάθε άσκησης που γίνεται ένα με το κίνημα, το συνοδεύει, την υποστηρίζει και βοηθά στη σταθεροποίηση της ..."πάνω απ 'όλα, να μάθουν να αναπνέουν σωστά ..."έγραψε ο Πιλάτες. Επιπλέον, η καλή αναπνοή οξυγονώνει το αίμα και προωθεί την κυκλοφορία. 

3) Ακρίβεια και ευθυγράμμιση

Η σωστή ευθυγράμμιση της στάσης κατά τη διάρκεια της κίνησης καθορίζει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της ίδιας της κίνησης και διορθώνει τις ανισορροπίες. 

Τι σας ενδιαφέρει;

- ανωμαλίες στάσης και σκολίωση, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, κήλη δίσκου και άλλες ασθένειες της σπονδυλικής στήλης 
- η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ημιπληγία, τα αποτελέσματα της κρανιακό τραύμα, παραπληγία
- ινομυαλγία, λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, οστεοπόρωση, οστεοαρθρίτιδα, περιαρθρίτιδα 
- μετά από παρέμβαση της χειρουργικής ογκολογίας, καρδιακή ή αναπνευστική 
- λειτουργική αποκατάσταση του ισχίου, γόνατος, κτλ.. μετά από χειρουργική επέμβαση του ώμου για την ανασυγκρότηση συνδέσμων, προθέσεων 
- τη βελτίωση του ελέγχου και της την αντοχή του πυελικού εδάφους τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες
- κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά
- στη γηριατρική για να αντισταθμίσει την έλλειψη κίνησης και τη βελτίωση της αυτονομίας 
- σε αθλητές (γκολφ, τένις, σέρφινγκ, ιππασία, ποδηλασία, ποδόσφαιρο ..) για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, την απόδοση σπορ και να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού.

Το Pilates Fisios® διορθώνει λανθασμένες θέσεις, αποκαθιστά τη φυσική ζωτικότητα, επιβεβαιώνει το μυαλό και ανεβάζει το πνεύμα. Ακολουθώντας τις βασικές του αρχές και χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό και τις σωματικές ασκήσεις, εργάζεστε στο σώμα και στο μυαλό, συντονίζοντας το επιφανειακό και βαθύ μυϊκό σύστημα με το κέντρο του σώματος. Αυτή η τεχνική αλλάζει θετικά το σώμα και την εικόνα του, προκαλώντας θετικό αντίκτυπο στην απόδοση των φυσιολογικών ενεργειών της καθημερινής ζωής. Η τεχνική Pilates Fisio είναι ακριβώς αυτή η τεχνική. Μπορεί αρχικά να φαίνεται ανέφικτη και δύσκολη. Χρειάζεται χρόνος για την πλήρη κατανόησή της και απαιτεί δέσμευση. Αλλά σε αντάλλαγμα είναι δυνατόν να απολαύσετε τα ευεργετικά της αποτελέσματα που σίγουρα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της μεθόδου Pilates Fisio και άλλων προσεγγίσεων που χρησιμοποιούν το Pilates στην αποκατάσταση;

Η μέθοδος Pilates Fisio βασίζεται αποκλειστικά σε επιστημονικές αποδείξεις και παρατηρήσεις ασθενών. Προσφέρει επίσης έναν καινοτόμο τρόπο για να διδάξει στον ασθενή την εκτέλεση των ασκήσεων. Αυτή η συγκεκριμένη μέθοδος επιτρέπει στον ασθενή να μάθει πώς να διαχειρίζεται αυτόνομα τη μετακίνησή του ακόμα και μετά τη θεραπεία αποκατάστασης και ενδεχομένως να ασκεί αθλητικές δραστηριότητες με μικρότερο κίνδυνο να γνωρίζει και να μπορεί να εντοπίζει και να διορθώνει τα λανθασμένα μοτίβα του κινητήρα.

Για ποιες αποκαταστατικές θεραπείες αναφέρεται η μέθοδος Pilates Fisio;

Με τη μέθοδο Pilates Fisio μπορείτε να θεραπεύετε πολλές ασθένειες τόσο ορθοπεδικές όσο και νευρολογικές. Είναι δυνατό να αποκατασταθούν οι ασθενείς ακόμα και μετά από χειρουργική επέμβαση, είτε πρόκειται για προσθέσεις, ανακατασκευή συνδέσμων, κατάγματα, ή αναπνευστικές, καρδιακές ή ογκολογικές χειρουργικές επεμβάσεις. Χάρη στην ποικιλία ασκήσεων σταδιακής δυσκολίας είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς, να διατηρηθεί η επίκτητη ευεξία ή ως μέσο βελτίωσης της κινητικής απόδοσης ερασιτεχνών και επαγγελματιών αθλητών. Επιτρέπει επίσης την παροχή ατομικών ή μικρών ομάδων θεραπευτικών συνεδριών.

Πόσο καιρό είναι μια θεραπεία αποκατάστασης με τη μέθοδο Pilates Fisio και πόσο συχνά προτείνεται;

Η μέθοδος Pilates Fisio συνήθως διαρκεί μία ώρα με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα, αλλά αν ο ασθενής έχει ένα υψηλό επίπεδο κόπωσης μπορείτε να χωρίσεετε τη συνάντηση σε δύο συνεδρίες για μισή ώρα τη καθεμιά σε διαφορετικές ημέρες. Οι συνεδρίες ομάδας συνήθως διαρκούν μία ώρα δύο φορές την εβδομάδα.