Καλέστε μας
22310-52420
Στείλτε μας μήνυμα
fysiocenter.xp@gmail.com
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Παρ: 07:00 - 21:00

9 λόγοι οι οποίοι δείχνουν ότι οι Pilates απευθύνονται σε όλους

Οι Pilates είναι μια μορφή άσκησης χαμηλής πρόσκρουσης που στοχεύει στην ενδυνάμωση των μυών βελτιώνοντας παράλληλα την ευθυγράμμιση της στάσης και την ευλυγισία.Οι Pilates τείνουν να στοχεύουν τον κορμό του σώματος, αν και οι ασκήσεις λειτουργούν και σε άλλες περιοχές του. Μπορείτε να κάνετε Pilates με ή χωρίς εξοπλισμό που το καθιστά προσβάσιμο σε όλους.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο στίγμα γύρω από τις Pilates λόγω της τεράστιας δημοτικότητάς τους μεταξύ των γυναικών λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων για την υγεία και της ευελιξίας τους. Ωστόσο, οι Pilates αναπτύχθηκε στην πραγματικότητα από έναν άνδρα που ονομαζόταν Joseph Pilates για να βοηθήσει στην αποκατάσταση τραυματισμένων στρατιωτών που φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Ο Joseph Pilates επινόησε οκτώ βασικές αρχές: χαλάρωση, συγκέντρωση, συντονισμός, ευθυγράμμιση, αναπνοή, ροή της κίνηση, ενδυνάμωση του κορμού, αντοχή, όπου μέχρι σήμερα αποτελούν τα θεμέλια για τις Pilates.

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά υπάρχουν διάφοροι τύποι Pilates – με τους δύο κυριότερους να είναι ο “θεραπευτικός” τύπος και ο “καθαρός” τύπος. Για άτομα που σκέφτονται να ξεκινήσουν τις Pilates για πρώτη φορά, συνιστάται ο θεραπευτικός τύπος, ιδιαίτερα για όσους έχουν προβλήματα στην πλάτη. Από την άλλη πλευρά, ο καθαρός τύπος Pilates είναι περισσότερο καρδιαγγειακός. Γενικά χρησιμοποιείται από εκείνους που είναι ήδη σε καλή φυσική κατάσταση καθώς βελτιώνει την απόδοση και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Αυξάνουν τη συνολική μυϊκή δύναμη

Στις Pilates οι ακριβείς και εστιασμένες κινήσεις σας βοηθούν να αυξήσετε τη δύναμη του πυρήνα και τη γενική σας φυσική κατάσταση δημιουργώντας μακρούς και δυνατούς μύες. Σε αντίθεση με την άρση βαρών στο γυμναστήριο, οι Pilates δουλεύουν διαφορετικές μυϊκές ομάδες που συχνά παραμελούνται. Συνήθως είναι οι βαθύτεροι μύες που είναι υπεύθυνοι για την υποστήριξη και πρέπει να είναι δυνατοί για να διευκολύνουν τις μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες. 

Η καλή δύναμη του κορμού επιτυγχάνεται αναπτύσσοντας τους μύες γύρω από τους γοφούς, τη λεκάνη, τη μέση και τους κοιλιακούς, ώστε να λειτουργούν από κοινού και να κατανέμουν επαρκώς τον φόρτο εργασίας (δηλαδή να κάνουν σωστά τη δουλειά τους). Θα είστε σε θέση να σηκώσετε περισσότερα και να αποδώσετε καλύτερα σε ελάχιστο χρόνο.

Βελτιώνουν την ευελιξία

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων γυμνάζονται και κυρίως των ανδρών τείνουν να παραλείπουν αυτό το μέρος της προπόνησής τους. Ωστόσο, η κακή ευελιξία και κίνηση είναι συνήθως μια κύρια αιτία μυϊκού πόνου και τραυματισμών. Επιπλέον, τα περισσότερα αθλήματα απαιτούν μια συγκεκριμένη ποσότητα ευελιξίας-ευκινησίας για να έχουν καλή απόδοση. 

Η βελτιωμένη ευελιξία όχι μόνο ενισχύει την απόδοση, αλλά κάνει κάθε κίνηση στην καθημερινή σας ζωή πιο άνετη.

Δυναμώνουν τον κορμό σας

Οι μύες του κορμού του σώματος είναι οι βαθείς μύες της πλάτης, της κοιλιάς και του πυελικού εδάφους. Αυτοί είναι οι μύες στους οποίους βασιζόμαστε για μια δυνατή, ελαστική πλάτη, καλή στάση και αποτελεσματικά μοτίβα κίνησης. Όταν ο κορμός μας είναι δυνατός, το πλαίσιο του σώματός μας στηρίζεται καλά. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι το βασικό στοιχείο προπόνησης, που προάγει την ανάπτυξη των επίπεδων και λαξευμένων κοιλιακών που όλοι επιθυμούμε.

Βελτιώνουν τη στάση του σώματος

Η καλή στάση είναι μια αντανάκλαση της καλής ευθυγράμμισης του σώματος που υποστηρίζεται από έναν ισχυρό κορμό. Μπορούμε να αναπτύξουμε ανισορροπίες στάσης από τη διατήρηση αφύσικών στάσεων για παρατεταμένες χρονικές περιόδους παραδείγματος χάρη εργασία σε ένα γραφείο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι άβολες στάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία και πόνο σε άλλες περιοχές του σώματος. Οι Pilates εστιάζουν σε μεγάλο βαθμό στη διόρθωση αυτών των ανισορροπιών, στην αποκατάσταση της βέλτιστης ικανότητας κίνησης και στην ανακούφιση του πόνου.

Βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις

Οι Pilates είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τύπους πρόληψης και αποκατάστασης τραυματισμών. Επιπλέον, οι Pilates μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αθλητικής σας απόδοσης βελτιώνοντας τον συντονισμό και την ισορροπία, αυξάνοντας τη λειτουργική δύναμη και διορθώνοντας τις μυϊκές ανισορροπίες.

Βελτιώνουν την αυτοπεποίθηση

Η τακτική άσκηση μέσω των ασκήσεων στις Pilates θα αλλάξει το σώμα σας. Είναι γνωστό ότι δημιουργεί μακριούς, δυνατούς μύες και μια γενικά πιο αδύνατη εμφάνιση. Οι Pilates μπορούν να βελτιώσουν τον μυϊκό τόνο, τη στάση του σώματός σας και να σας διδάξουν να κινείστε πιο ελεύθερα. Απελευθερώνουν επίσης πολλές ενδορφίνες και όλες εκείνες τις άλλες ορμόνες που προάγουν την υγεία στο σώμα σας. Όλα αυτά καταλήγουν στο να σας κάνουν να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλύτερα.

Μειώνουν τη συχνότητα του πόνου στη μέση

Τα περισσότερα άτομα βιώνουν πόνο στη μέση σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Οι Pilates μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία και την πρόληψη των πόνων αυτού του είδους. Οι Pilates διδάσκουν στα άτομα πώς να υποστηρίζουν το κάτω μέρος της πλάτης τους, πώς να ενισχύουν και να αυξάνουν την ευλυγισία σε ορισμένες μυϊκές ομάδες που μπορεί να επιδεινώσουν αυτούς τους πόνους.

Βελτιώνουν την υγεία του πυελικού εδάφους 

Η ενεργοποίηση των βαθιών μυών του κορμού (συμπεριλαμβανομένων των μυών του πυελικού εδάφους) κατά τη διάρκεια των περισσότερων ασκήσεων στις Pilates δεν σχετίζεται μόνο με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, αλλά είναι επίσης πολύ αποτελεσματική στην πρόληψη και τη βοήθεια σε διαρροές ούρων και στυτική δυσλειτουργία, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα εμφανής σε άτομα μετά από χειρουργική επέμβαση προστάτη.

Μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν τη διανοητική διαύγεια

Όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση «μάχης ή φυγής». Έτσι, υπάρχει πολλή κορτιζόλη και αδρεναλίνη που διοχετεύεται στο σώμα και αυτές οι ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στη μακροπρόθεσμη υγεία σας. 

Τα μοτίβα αναπνοής και ο σταθερός, δομημένος ρυθμός μιας προπόνησης στις Pilates σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτείς τι κάνεις για να πετύχεις καλή φόρμα. Αυτό επιτρέπει την απελευθέρωση ενδορφινών (ορμόνες της ευτυχίας) και έτσι με το πέρας των ασκήσεων αισθάνεστε σωματικά κουρασμένοι, αλλά ψυχικά ανανεωμένοι.

Εν τέλει, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα οφέλη για την υγεία, την ευεξία και την απόδοση που συνδέονται με τις Pilates για όσους τις επιλέγουν ως κομμάτι τις άσκησης τους, είναι πολύ σημαντικά για όλους. Έτσι ας ελπίσουμε ότι καταφέραμε να διαλύσουμε το στίγμα ότι αυτή η πρακτική περιορίζεται μόνο στις γυναίκες.