Τραυματισμοί στο τρέξιμο: παράγοντες κινδύνου
Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε μερικούς από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη τραυματισμών που σχετίζονται με το τρέξιμο και τι μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσετε να του αποτρέψετε.
Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες
Οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες αναφέρονται σε οποιουσδήποτε ψυχολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το πώς αισθάνεστε.
Για τους ανθρώπους που τρέχουν, πρέπει να δούμε πώς σκέφτεστε για την προπόνησή σας. Είστε «όλα ή τίποτα» τύπος ανθρώπου; Έχετε την τάση να σκέφτεστε, «προσπάθησε σκληρά ή πήγαινε σπίτι»; Αν ναι, αυτό μπορεί να σας βάλει στην κατηγορία του υψηλού κινδύνου για τραυματισμούς! Αυτό συμβαίνει, απλώς και μόνο, επειδή είναι πιο πιθανό να προπονηθείτε υπερβολικά ή να πιέσετε τον εαυτό σας όταν ξέρετε ότι δεν πρέπει. Είναι εντάξει να δίνετε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα μερικές φορές, είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει την απόδοσή σας αντί να την εμποδίσει.
Διατροφή
Η διατροφή είναι τόσο σημαντική, ειδικά για όσους τρέχουν ή ασκούνται, καθώς χρειαζόμαστε αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσουμε το σώμα μας. Χρειαζόμαστε επίσης αρκετή ενέργεια και τα σωστά θρεπτικά συστατικά για να αποτρέψουμε σοβαρές καταστάσεις, όπως τα κατάγματα του οστού λόγω στρες.
Ύπνος
Έχουν γίνει βουνά έρευνας για το πώς ο ύπνος είναι απαραίτητος για όλες τις σωματικές μας λειτουργίες, ειδικά για την αποκατάσταση. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι είναι σίγουρα ένας παράγοντας κινδύνου στους εφηβικούς πληθυσμούς. Η έλλειψη ύπνου σε αυτόν τον πληθυσμό μπορεί να σχετίζεται με κακό έλεγχο των μυών και ο ύπνος είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση ορμονών σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
Φορτίο
Τι εννοούμε με τον όρο φορτίο; Το φορτίο μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από τους παράγοντες που φαίνονται στην παρακάτω εικόνα:
Βλέπουμε τα φορτία που τοποθετούμε στον ιστό (φορτίο προπόνησης) έναντι της ικανότητας του ιστού μας να χειρίζεται αυτά τα φορτία (χωρητικότητα φορτίου ιστού).
Ουσιαστικά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το σώμα και οι ιστοί μας μπορούν να χειριστούν τις πιέσεις που του ασκούμε. Διότι αν δεν το κάνουμε αυτό, θέτουμε το σώμα μας σε κίνδυνο τραυματισμού. Για παράδειγμα, εάν τρέχετε πολύ και αυξάνετε τα χιλιόμετρα χωρίς να εργάζεστε σε κάποιους άλλους παράγοντες, μπορεί κάλλιστα να προετοιμάζεστε για τραυματισμό.
Αυτό είναι ατομικό για τον καθένα και γνωρίζουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά σε φορτία και στρες. Έτσι, για μια πιο εξατομικευμένη αξιολόγηση, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον φυσικοθεραπευτή σας.