Ποια είναι η διαφορά της θεραπευτικής μάλαξης και του μασάζ?

Η θεραπευτική μάλαξη είναι μία επιστημονική μέθοδος χειρισμού των μαλακών ιστών που επιδρά στο μυϊκό, νευρικό και κυκλοφορικό σύστημα, και όχι απλά ένα ήπιο μασάζ με αιθέρια έλαια και χαλαρωτική μουσική. Ακριβώς επειδή ανήκει στο κομμάτι της ‘θεραπευτικής του ανθρώπου’ εφαρμόζεται αποκλειστικά από επαγγελματίες υγείας, με γνώση πάνω στην ανατομία και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος. Η θεραπευτική μάλαξη διακρίνεται σε μυοχαλαρωτική, λεμφική και αθλητική.

 

Αθλητική Mάλαξη

Είναι μία δυναμική μυοχαλαρωτική μάλαξη που επικεντρώνεται στις περιοχές του σώματος που έχουν επηρεαστεί από επαναλαμβανόμενες φορτίσεις μετά από άσκηση ή εργασία. Μειώνει το αίσθημα της κόπωσης, ανακουφίζει από τον πόνο, βελτιώνει την ευλυγισία και μειώνει το χρόνο επούλωσης και αποκατάστασης. βοηθάει στην πρόληψη των τραυματισμών και προετοιμάζει το σώμα και το μυαλό για μέγιστη απόδοση. Οποιοσδήποτε συμμετέχει τακτικά σε προγράμματα άσκησης ή έχει αυξημένη καθημερινή καταπόνηση λόγω εργασίας μπορεί να επωφεληθεί από την αθλητική μάλαξη.

Μυοχαλαρωτική Mάλαξη

Ενεργοποιεί τη φυσική διαδικασία επούλωσης και αποκατάστασης και όταν εφαρμόζεται τακτικά, περιορίζει και προλαμβάνει τα συμπτώματα καταπόνησης του μυοσκελετικού συστήματος και μειώνει τα επίπεδα άγχους. Είναι ιδιαίτερα ευεργετική στους ανθρώπους που δε μπορούν λόγω χρόνου ή κινητικών περιορισμών να ασκηθούν.

 

Οφέλη και επίδραση της θεραπευτικής μάλαξης

Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε  τα οφέλη της θεραπευτικής μάλαξης, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πώς αυτή επιδρά στο σώμα.

Η μάλαξη επιδρά με δύο τρόπους: με την πρόκληση μηχανικών αντιδράσεων στο σώμα, σαν  αποτέλεσμα της πίεσης και της κινητοποίησης των μαλακών ιστών. Με την πρόκληση ανακλαστικών αντιδράσεων στο σώμα, σαν  αποτέλεσμα της  απάντησης του νευρικού συστήματος στα ερεθίσματα που δέχεται κατά τη διάρκεια της μάλαξης.

 

Επιδράσεις της μάλαξης στη φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού

Επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα

Η μάλαξη χαλαρώνει την τάση των αναπνευστικών μυών , επιφέρει  βαθιά  αναπνοή και βελτιώνει την  χωρητικότητα  των πνευμόνων.επιβραδύνει τον ρυθμό της αναπνοής  χάρη στη μείωση της διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα – Η μάλαξη μπορεί

Να βελτιώσει την κυκλοφορία  του αίματος  υποβοηθώντας μηχανικά την φλεβική ροή προς την καρδιά.Να βοηθήσει τα αιμοφόρα αγγεία να εργαστούν πιο αποτελεσματικά, μέσω της αγγειοδιαστολής.Να ενισχύσει τη ροή του αίματος. Βελτιώνεται η μεταφορά του φρέσκου οξυγόνου  και των θρεπτικών ουσιών στους ιστούς  και επιταχύνεται η απομάκρυνση των τοξινών, των άχρηστων ουσιών και του διοξειδίου του άνθρακος, μέσω του φλεβικού συστήματος.Να μειώσει προσωρινά την αρτηριακή πίεση, λόγω της διαστολής  των τριχοειδών αγγείων.Να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό μέσω της χαλάρωσης του νευρικού συστήματος.Να μειώσει την ισχαιμία – ισχαιμία είναι η μείωση της ροής του αίματος σε μέρη του σώματος, που συχνά χαρακτηρίζεται από πόνο και δυσλειτουργία των ιστών.

Επιδράσεις στο ουροποιητικό σύστημα

Η μάλαξη αυξάνει την παραγωγή ούρων, λόγω της αυξημένης αιματικής κυκλοφορίας και παροχέτευσης της  λέμφου από τους ιστούς.

Επιπτώσεις στο μυϊκό σύστημα

Η μάλαξη ανακουφίζει από  την ένταση, τους σπασμούς, την ακαμψία και τους περιορισμούς του μυϊκού ιστού.Χαλαρώνει τους μύες με αποτέλεσμα την αύξηση της ευλυγισίας.Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος φέρνοντας περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους μύες. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το αίσθημα της μυϊκής κόπωσης και εξάντλησης.Επιφέρει την άμεση απομάκρυνση των τοξινών και των άχρηστων ουσιών από τους μύες.

Επίδραση στο λεμφικό σύστημα – Η μάλαξη βοηθά να:

Μειωθεί το οίδημα (περίσσεια υγρού στον ιστό) με την ενίσχυση της λεμφικής παροχέτευσης και την απομάκρυνση των άχρηστω ν ουσιών από το λεμφικό σύστημα.Η τακτική μάλαξη μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της αύξησης των λευκών αιμοσφαιρίων.

 

Επίδραση στο δέρμα – Η μάλαξη μπορεί να επιφέρει:

Βελτίωση της μικροκυκλοφορίας στο δέρμα, αυξημένη τροφή στα κύτταρα και  αναγέννηση τους.Αυξημένη παραγωγή ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες, που βοηθά στο να αποβληθεί η ουρία και τα απόβλητα από το δέρμα.Αγγειοδιαστολή των επιφανειακών τριχοειδών αγγείων, συμβάλλοντας στη βελτίωση του χρώματος του δέρματος.Βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος.Αυξημένη παραγωγή σμήγματος, συμβάλλοντας  στη βελτίωση  της απαλότητας  του δέρματος και την αντίσταση στις λοιμώξεις.

Επίδραση στο σκελετικό σύστημα

Η μάλαξη αυξάνει το εύρος κίνησης των αρθρώσεων καθώς μειώνει τις παχύνσεις του συνδετικού ιστού και απελευθερώνει την περιτονία από  περιοριστικούς παράγοντες. Μαλακώνει και κάνει πιο εύκαμπτο τον ουλώδη ιστό και τις συμφύσεις, και περιορίζει τις φλεγμονές. Ως εκ τούτου, συμβάλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας στις δύσκαμπτες αρθρώσεις.Βελτιώνει το μυϊκό τόνο και την ισορροπία, μέσω της μείωσης των επιβαρύνσεων που δέχονται τα οστά και οι αρθρώσεις.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της μάλαξης – Η μάλαξη μπορεί να βοηθήσει:

Να μειωθεί το στρες και το άγχος  χαλαρώνοντας το μυαλό και το σώμα.Να δημιουργηθεί  ένα αίσθημα ευεξίας και  αυτοεκτίμησης.Στη θετική αντίληψη για την κατάσταση και την εικόνα του σώματος μέσω της χαλάρωσης.Στο να απαλύνει  ένα συναισθηματικό τραύμα μέσω της χαλάρωσης.

Επίδραση στο νευρικό σύστημα

Η μάλαξη διεγείρει τους  αισθητικούς υποδοχείς: ανάλογα με τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται, διεγείρεται ή καταπραΰνεται το νευρικό σύστημα.Επιδρά στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, βοηθώντας  στη χαλάρωση και τη μείωση του στρες.Βοηθάει στη μείωση του πόνου μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών  (οι ενδορφίνες είναι επίσης γνωστό ότι ανεβάζουν τη διάθεση). 

Οφέλη και επιδράσεις

Υπάρχουν τρεις τομείς όπου η αθλητική μάλαξη  χρησιμοποιείται για να ωφελήσει την αθλητική δραστηριότητα.

Μάλαξη προετοιμασίας και αποκατάστασης:

Πριν και μετά από ένα αθλητικό  γεγονός οι συνεδρίες μάλαξης  εφαρμόζονται για διαφορετικούς σκοπούς.

Η μάλαξη πριν από ένα αθλητικό  γεγονός  χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα στην προθέρμανση  για την τόνωση  της  κυκλοφορίας, τη μείωση της έντασης  στους μύες και τη βελτίωση της ψυχολογίας πριν από την άσκηση. Το είδος της μάλαξης  είναι  προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε αθλούμενου και τις απαιτήσεις της κάθε δραστηριότητας. Μπορεί να είναι χαλαρωτική  ή  τονωτική ανάλογα με την περίπτωση.

Η μάλαξη μετά από ένα αθλητικό γεγονός, από την άλλη πλευρά, είναι προσανατολισμένη στη μείωση των μυϊκών σπασμών και των προϊόντων του μεταβολισμού που εμφανίζονται με την εντατική άσκηση. Οι διάφορες τεχνικές αθλητικής μάλαξης  ενισχύουν  τη φυσική διαδικασία αποκατάστασης του σώματος, μειώνοντας τον χρόνο επούλωσης. Αυτό επιτρέπει στον αθλούμενο να επανέλθει γρήγορα στις προπονήσεις, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού.

Μάλαξη συντήρησης:

Πρόκειται για ένα τακτικό πρόγραμμα θεραπευτικής μάλαξης που βασίζεται στην κατανόηση  της ανατομίας και των μυών που χρησιμοποιούνται σε ένα συγκεκριμένο άθλημα, και που είναι πιθανοί υποψήφιοι για υπερφόρτιση ή τραυματισμό . Με την επικέντρωση σε συγκεκριμένες ομάδες μυών,  η  μάλαξη συντήρησης  διατηρεί και  βελτιώνει το εύρος της κίνησης και την ευελιξία των μυών.

Αποκατάσταση:

Ακόμη και με την προληπτική αγωγή  συντήρησης, οι μύες παθαίνουν  κράμπες και ρήξεις, με αποτέλεσμα τον πόνο και το πρήξιμο. Η αθλητική μάλαξη  μπορεί να επιταχύνει την επούλωση και να μειώσει την ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της αποκατάστασης.

Οι τεχνικές χειρισμού των μαλακών ιστών που χρησιμοποιούνται στην αθλητική μάλαξη  είναι αποτελεσματικές  στη διαχείριση οξειών και χρόνιων τραυματισμών.Οι  τεχνικές σημείων πυροδότησης πόνου (Trigger point techniques) μειώνουν την ένταση του μυϊκού σπασμού και το αίσθημα πόνου στους τραυματισμένους  και υπερφορτισμένους μύες.Οι  τεχνικές βαθιάς εγκάρσιας μάλαξης βοηθούν την επούλωση και τη δημιουργία νέων, ισχυρών και ελαστικών ιστών, κάτι που συντελεί στη διατήρηση πλήρους εύρους κίνησης χωρίς πόνο κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης.