Καλέστε μας
22310-52420
Στείλτε μας μήνυμα
fysiocenter.xp@gmail.com
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Παρ: 07:00 - 21:00

Είναι κακό το τρέξιμο για τα γόνατα μου;

Ακούτε συχνά ότι το τρέξιμο είναι κακό για τα γόνατά σας και θα καταλήξει να σας προκαλέσει αρθρίτιδα. Μια έρευνα ρώτησε το ευρύ κοινό (ένα πλήθος δρομέων αλλά και μη) ποιες ήταν οι σκέψεις τους για αυτό το θέμα.

Είναι ενδιαφέρον ότι σε όλες τις ερωτήσεις, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μη δρομέων πίστευε ότι το τρέξιμο θα έκανε ζημιά στις αρθρώσεις των γονάτων σε σύγκριση με τους πραγματικούς δρομείς. Αλλά, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δεν είναι σίγουροι αν το τρέξιμο είναι κακό για τα γόνατα.

Γνωρίζατε ότι με κάθε κιλό σωματικού βάρους, τα γόνατά σας απορροφούν περίπου ενάμισι κιλό “άγχος” όταν περπατάτε και αυτό μετατρέπεται σε σχεδόν τέσσερα κιλά όταν τρέχετε; Τα γόνατά σας απορροφούν ένα τεράστιο σοκ με κάθε βήμα που κάνετε.

Εξαιτίας αυτού του άγχους, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το τρέξιμο για άσκηση βλάπτει τα γόνατά σας, επιταχύνοντας την επιδείνωση του χόνδρου και επιδεινώνοντας προϋπάρχουσες παθήσεις των αρθρώσεων.

Το τρέξιμο δεν είναι κακό για τα γόνατά σας

Επειδή χτυπάτε το έδαφος με τόση δύναμη όταν τρέχετε, δημιουργείται μια κοινή παρανόηση ότι το τρέξιμο είναι κακό για τα γόνατά σας. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι το τρέξιμο με σωστή φόρμα και υποστηρικτικά παπούτσια είναι στην πραγματικότητα εξαιρετική άσκηση.

Στην πραγματικότητα, το τακτικό τρέξιμο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρθρίτιδας αργότερα στη ζωή. Η συμπίεση που εμφανίζεται στα γόνατά σας καθώς τρέχετε φέρνει περισσότερο υγρό στις αρθρώσεις για να τις κρατήσει λιπαινόμενες. Σε κάθε ηλικία, το τρέξιμο μπορεί να ωφελήσει τις αρθρώσεις σας και τη γενική υγεία σας.

Αλλά όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι δρομείς δεν υποφέρουν ποτέ από πόνο στο γόνατο. Υπάρχουν διάφοροι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τα γόνατά σας ενώ τρέχετε. Η δύναμη και η κινητικότητα του πυρήνα επηρεάζουν τη στάση του τρεξίματος. Η ύπαρξη αδύναμων μυών στους γοφούς ή τους μηρούς μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να υποστείτε τραυματισμό στο γόνατο.

Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού, επειδή τοποθετείται περισσότερο βάρος στα γόνατά σας με κάθε βήμα. Τα καλά νέα είναι ότι η έναρξη ενός προγράμματος προπόνησης τρεξίματος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χάσετε αυτά τα περιττά κιλά εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Με κάθε κιλό που χάνετε, περισσότερη πίεση αφαιρείται από τα γόνατά σας και από άλλες αρθρώσεις σε όλο το σώμα σας.

Τι γίνεται όμως αν έχω πόνο στα γόνατά μου όταν τρέχω, τους κάνω ζημιά;

Η σύντομη απάντηση είναι πιθανό να είναι… όχι. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια κακή σχέση μεταξύ του πόνου και οποιασδήποτε δομικής βλάβης. Κάποιος ελαφρύς πόνος ή ενόχληση όταν τρέχετε είναι απολύτως αποδεκτός, εφόσον:

  • Ο πόνος/η ενόχληση υποχωρεί εντός 24 ωρών και επιστρέφει στο επίπεδο που ήταν πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο

  • Δεν υπάρχει αύξηση σε κανένα πρήξιμο

  • Μπορείτε να περπατήσετε κανονικά μετά

Ο ελαφρύς πόνος είναι κάτι που θα ταξινομούσαμε περίπου 2 έως 4 στα 10, σε μια κλίμακα όπου το 0 είναι χωρίς πόνο και το 10 είναι ο χειρότερος πόνος ποτέ. Εάν αισθάνεστε έντονο πόνο, ανεβαίνοντας πάνω από 5 στα 10 όταν τρέχετε, και πάλι δεν είναι απαραίτητα σημάδι ότι κάνετε κάποια ζημιά, αλλά αυτός είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας πει ότι μάλλον κάνετε υπερπροσπάθεια. Ακόμη, μπορεί να είναι μια προστατευτική απόκριση που μας λέει να αλλάξουμε ή να τροποποιήσουμε κάτι.